June
17

20% ръст на запитванията за кредити отчете “Кредит център“ през последния месец, каза изпълнителният директор на “Кредит център“ Тихомир Тошев пред “Фокус“. По думите му това раздвижване е причинено от спадането на цените на недвижимите имоти.

Това, естествено, доведе и до повече реални сделки, тъй като част от купувачите на пазара успяха да договорят и да си намерят жилища на доста добри цени с много по-различни оферти от 2008 година, коментира Тошев. Въпреки че има такова раздвижване, е твърде рано да се каже, че нещо преломно се е случило на пазара и хората масово се връщат към традиционния си интерес към кредит за покупка на жилище, допълни той. Според него това е по-скоро тенденция, продиктувана от това, че има реално движение на цените на имотите.

Трябва да кажем, че активните хора имат достатъчно спестени средства в повечето случаи между 30% и 50% от стойността на жилището и имат стабилни доходи, каза още Тошев. Според него обаче продължава тенденцията за отдръпването на потребителите от кредитирането, защото са станали по-предпазливи и не рискуват често да предприемат такива обвързващи ги финансово ходове. Най-големият спад беше точно януари, февруари и март тази година. От средата на април се забелязва леко раздвижване на пазара и то беше по-сериозно, каза още директорът на Кредит център“.

www.imoti.net

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.