June
20

Няколко банки във Велико Търново са изпомпани с над 1 милион лева от фалшиви ипотеки, правени от строителен предприемач. Финансовите институции погват 60-годишния Йордан Попов, собственик на строителната фирма ЕТ “Ликом”, който е пласирал многократно 50 апартамента в новопостроената кооперация в квартал “Бузлуджа” в старата столица.

През януари т.г. “Труд” алармира за скандала, гръмнал около далаверата. Оказа се, че имотната мафия има свои хора в съда. Измамите били извършени, след като в електронния регистър на Агенцията по вписванията не били отбелязвани промените при продажбите. С помощта на служителка били издавани удостоверения, че върху посочените апартаменти няма вещни тежести. Тогава десетки семейства изпищяха, след като се оказа, че са купили вече продадени жилища.

Установено бе, че 50-ината апартамента са изтъргувани по 2-3 пъти. В същото време Йордан Попов е залагал и ипотекирал целия блок пред различни банки. Сред ужилените са банка “Пиреос”, която е извадила изпълнителен лист срещу предприемача за 200 000 лв. Юнион банк също търси 200 хил., но евро. Интернешънъл Асет банк е ощетена с 300 000 лева. Изпълнителен лист са си извадили Банка ДСК и Българо-американската банка. Финансовите институции се обединяват и ще съдят Агенцията по вписванията по Закона за отговорността на държавата и ще предявят иск за 1 млн. лв. Още през януари след проверка в Агенцията по вписванията във В. Търново бе установено, че в далаверите е участвала Венета Сидерова, която бе дисциплинарно уволнена. В момента строителният предприемач се укривал.

www.trud.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.