June
25

За много хора покупката на жилище “на зелено” в тези времена е хазарт, от който може да спечелиш (от ниската цена), но може да загубиш (ако предприемачът фалира). В някои западни страни предприемачите отдавна са намерили цаката как да спечелят доверието на купувачите и да им гарантират, че няма да си загубят парите. При сключване на предварителния договор парите на клиента се заделят в специална банкова сметка (ескроу). Предприемачът няма достъп до тях, докато не завърши жилището (както е по договор) и не получи акт 16. За целта се подписва тристранен договор “клиент - продавач - гарантираща институция” (бел. ред. - най-често банка).

Банката превежда парите на предприемача след представяне на нотариален акт за покупко-продажба и удостоверение за тежести за имота, от които да е видно, че купувачът е придобил правото на собственост. Така клиентът получава най-важното при т. нар. сделка “на гола поляна” - стопроцентова сигурност за парите си, ако, не дай си Боже, се случи нещо с инвеститора.

У нас ескроу-сметката е козът, с който компанията “Адамант капитал” се надява да привлече купувачи за бъдещия си комплекс във варненския кв. “Възраждане”. Той ще включва 280 апартамента, офис сграда и 13 търговски обекта.

“Схемата е с класическа ескроу-сметка. Включва трета страна - в случая различни търговски банки. Парите на клиентите ще стоят там до завършване на жилищата”, обясни Мариела Николова, търговски директор в компанията инвеститор. “Преценили сме, че това е единственият начин клиентите ни да се чувстват спокойни в период на криза и фалити на предприемачи”, допълни тя.

Основна тънкост, за която трябва да внимава купувачът, са разходите за откриването, поддържането и закриването на ескроу-сметката. От “Адамант капитал” успокоиха, че в техния случай те ще поемат въпросните разходи. Обикновено тази сума се плаща в началото - заедно с парите за имота.

“Разходите за ескроу-сметката могат да бъдат твърдо фиксирани - например 250 евро на година. Но могат и да са процент от депозираната сума, ако купувачът настоява парите му да се олихвяват. Не винаги обаче вторият начин излиза по-изгодно, трябва внимателно да се прецени”, коментира Димитър Савов, изп. директор на фонда “Бългериън ленд дивелъпмънт”. Компанията отдавна работи с ескроу-сметки - с чужденци, които купуват имоти във ваканционния им комплекс до черноморското село Рогачево.

Друг важен момент е какво става с парите, ако не се спазят условията в договора. Според Димитър Савов условията за освобождаване на парите се договарят директно между купувача и продавача. Може да се запише клауза, че ако продавачът (строителят) не изпълни в срок задълженията си според предварителния договор, банката се задължава в кратък срок да възстанови сумата на купувача в посочена от него разплащателна сметка.

Много рядко се дава възможност клиентът да може да изтегли парите си по всяко време. Например при покупка от обекта на “Адамант капитал” с подписване на договора наредителят се съгласява да му бъде ограничено правото на разпореждане върху сумата до датата на изтичане на договора.

“От три години използваме ескроу-сметките. Те бяха задължително изискване на англоговорещите клиенти. След като те преведат парите, банката по-лесно се съгласява да финансира строителството - това се явява един вид гаранция за нея”, коментира предприемачът Николай Пехливанов с обекти по Черноморието. При него разходите по ескроу-сметката се поемат от клиента и са близо 0,5% от внесената сума.

www.trud.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.