June
27

Ако ще теглите кредит, или вече имате такъв, но се притеснявате как ще го изплащате, в случай че останете без работа в кризата, имате изход.

Вече има банки, които дават възможност да сключите застраховка срещу безработица. Тя защитава месечните вноски и размера на кредита, ако ви уволнят. Така няма да се нарушава семейният бюджет, нито близките ще се натварват със задължението, обясняват идеята банките.

Полицата се купува по желание на клиента в пакет с ипотечен или потребителски заем и включва още няколко риска - смърт, трайна нетрудоспособност и други. Обикновено тя покрива изплащането на кредита при безработица за определен срок.

Премията зависи от възрастта и пола на клиента, сектора, в който работи, вида и размера на кредита и т.н. При кредит към Пощенска банка например с месечна вноска 100 лв. застрахователната премия е между 3,59 и 5,75 лв.в зависимост от пакета. Очаква се интересът към този тип полици да се увеличи заради растящите притеснения на хората за работата и доходите им.

Засега “УниКредит Булбанк”, “Пиреос”, а от тази седмица и Пощенска предлагат услугата. При последната тя важи само за потребителските заеми. Партньор им е застрахователно дружество “Кардиф България”. Такъв продукт за защита на кредита подготвя и френската компания “Април” съвместно с “Ей Джи Кепитъл”.

www.24chasa.bg

Един коментар

пламен петков 10.09.2009 @ 2:45

не знам какви са законите в бг,но съм сигурен,че голяма част от тях са останали от комунизма и са абсурдни.
първо,изпадането в несъстоятелност не е криминално деяние-никой не може да бъде вкаран в затвора.в затвора може да бъде вкаран финансист,който е отпуснал неправилно големи кредити,без покритие,но не и лицата,изтеглили тези кредити и изпаднали в несъстоятелност.
в случай с ипотеките,колите и други кредити с покритие:
лицето ,изтеглило кредита ,не се води финансово адекватно,а банката се води финансово адекватна.
в случая банкера носи отговорност за отпускането на кредита и той оценя,дали ипотекаря ще има възможнст да си плаща вноските или не.
ако има по голям риск-съответно иска по голяма лихва.ако има много голям риск-съответно не отпуска кредита.
в случай на връщане на имота на банката,банката НЯМА ПРАВО ДА ТЪРСИ ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБЕЩЕТЕНИЕ от ипотекара,от това,което е заложено срещу заема!!!!!!!!!!!!!!!
това се казва риск примиум и банкера,като човек,учил за това,трябва да го определи и оцени както този риск примиум в лихвата,така и дали въобще да отпуска заема.
същото е и ако имотите почнат да падат-лицето изтеглило ипотеката не е финансово адекватно и не носи отговорност,че макроикономиката или в случая срив във имотите………това е работа на банкера-да определи тези показатели и в случай на опасност,да иска по голяма първоначална вноска.

ако на някой ипотекар,върнал имота,му се искат повече пари ,от стойността на зьаложеното имущество,спокойно може да подаде жалба в страсбург и да съди българия за неуредени закони с кредитирането,банкрута и правата си,като потребител!!!!!!!!!!!!
пример:
ако дължимото изплащане е 50 000 евро и имота се връща на банката,банката го продава на търг за 30 000 евро,20 000 евро се водят загуба на банката,А НЕ НА ИПОТЕКАРЯ!!!!!!!!!!
банката няма право да търси тези пари от него!!!!!!!
едиственото,което банката може да вземе,е заложеното имущество в договора за ипотеката И ДО ТАМ!!!!!!!

Ако дължиш посмъртно разлика от загубата на банката в ипотеката ти,следователно банката няма право да иска риск примиум.
не може на даден човек да дава 6% лихва,а на друг да дава 10% лихва.
защо банката прави това?ами защото едното лице е по рисково,другото е по безрисково.
ако орешарски разрешава на банките да държат отговорни ипотекарите за евентуална лоша ипотека,следва,че орешарски трябва да забрани риск пимиума.
или-ако банаката се финансира на 4%,може да раздава кредити да речем на 6%,но няма право да дава на един 6%,на двог на 8%,на трети на 10%.
правно двете неща се самоотхвърлят.
не може да търси риск примиум и после да търси отговоен ипотекара,ако банката се набута.
банката е ОТГОВОРНА ЗА КРЕДИТА!!!!!!!!
ако реши,че има риск,банкера НЕ ТРЯБВА ДА ОТПУСКА КРЕДИТА!!!!!!!!!!!!!
така е в цивилизацията.
при непокритите кредити с екуити,въпроса е друг и тогава може да се съдят,но в случая с покрити-не!
банката се застрахова с покритие,като трябва да определи покритието.ако искащия кредит не може да го покрие-банката не руискува и не отпуска кредита.ако рискува-иска по голяма лихва,печели повече,но си поема и риска в случай на превръщането на кредита в лош!
така е в цивилизацията,а ако не се лъжа бг вече е част от цивилизацията.

не само в америка,но и в целия цивилизован свят,финансовата институция има право да ти вземе само това,което си заложил срещу тези пари и до там.
отделно те рапортуват в централна кредит система,където се знае,че не си си удържал на договора и в случай,че след време искаш пак кредит от някой,или няма да ти дадат,защото знаят,че си имал преди време неизпълнен договор,или ако ти дадат,поемат по голям риск и ще ти искат по голяма лихва.
така седят нещата,но тва е рекет,да се изка повече от заложеното,а както знаеш в цивилизацията рекета е забранен.

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.