July
1

След изключително слабия старт на годината, без почти никакви сделки, през май и юни купувачите се завръщат на жилищния пазар. По-хитри отвсякога, те се възползват максимално от кризата и пазаруват само добри имоти на възможно най-ниски цени.

През първото полугодие сделките в София навсякъде са под 1000 евро/кв. м с изключение на центъра и някои южни квартали, сочат данните на “Адрес недвижими имоти” и “Явлена”. Година по-рано цените уверено бяха прескочили нивото от 1000 евро/кв. м.

“Пазарът потръгна, защото банките започнаха да отпускат кредити, макар и при затегнати условия. След поевтиняването на жилищата във всички райони в купувачите назря убеждението, че цените са изгодни”, коментира Цветелина Тасева, изп. директор на “Адрес”.

“От януари до март пазар нямаше. Това бе период на лоши новини от цял свят - криза, рецесия, безработица, съкращения и в България. На фона на това цените на имотите паднаха драстично. След март политиката на банките се промени, те взеха да отпускат кредити на хора със стабилни доходи”, каза Младен Митов, анализатор в “Явлена”.

Пречупването в поведението на купувачите е настъпило през април, когато в световните новини се забелязват първите положителни нотки. Част от купувачите решават, че е време да излязат на пазара.

“Продавачите също смениха стратегията си и като видяха, че скоро не се очаква стабилен ръст, предпочетоха да продадат, дори и на по-ниски цени”, допълни Цветелина Тасева.

За масиран наплив към жилища обаче все още не може да се говори. Чуждестранните купувачи са във фаза на изчакване. Те се притесняват как и доколко бързо ще сработи новото правителство. Има леко пробуждане сред инвеститори, търсещи имоти в България, но те не бързат, обясни Младен Митов.

Посредниците са на мнение, че диверсификацията на банковата система е помогнала за отпушването на жилищното кредитиране и оттам - на пазара. По-малките банки, които не са били агресивни на ипотечния пазар, сега целят бързо да натрупат клиентела.

Абсурди

От 1200 до 2700 евро на кв. м в топцентър

Липсата на купувачи и свежи пари е довела до абсурдни ситуации с цените в центъра на столицата. Дори в най-престижните зони “Адрес” отчита намаление на реалните цени до 1150-1200 евро на кв. м. В потвърждение Цветелина Тасева заяви, че в момента преговаря като физическо лице за покупка на апартамент на елитната улица “Шипка”. За двустаен апартамент с площ 66 кв. м тя успяла да свали офертната цена от 87 000 на 80 000 евро, или до 1212 евро/кв. м.

Сделките са прекалено малко, за да се оформи тенденция, каза Иво Кирилов от “Явлена”. По негови данни най-високата сделка, сключена в топцентър, е за 2700 евро/кв. м в Докторската градина. А зад Булбанк купувач е платил 1640 евро на кв. м.

Цените са най-ниски за панелка

Панелните апартаменти са се купували в последните месеци на цени между 600 и 850 евро/кв. м. Спадът е жесток, след като банките затегнаха най-силно кредитите за този тип имоти. За панел те отпускат до 50-60% от оценката на имота. Преди година такива апартаменти се продаваха средно между 900 и 1100 евро/кв. м. Оттогава цените са се сринали с 25-35%.

Според “Адрес” през първото полугодие купувачите са минавали най-тънко в северните квартали “Надежда” и “Обеля”, където средните цени дори са паднали малко под 600 евро/кв. м. Според “Явлена” най-ниски са цените на панелките в жк “Дружба”, “Овча купел” и “Люлин” - под 700 евро/кв. м.

Сделките “на зелено” почти липсват през 2009 г., затова и там цените се устремиха надолу, казват брокери. Интересът към тях ще се увеличи, след като бъдат изкупени новите жилища с акт 16. В квартали с изразено ново строителство като “Витоша” и “Манастирски ливади” цените на незавършените имоти са паднали до 770-870 евро/кв. м спрямо 1200-1300 евро/кв. м преди година.

www.trud.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.