July
4

София е на 13-то място сред европейските столици по месечни цени за паркиране. Българската столица изпреварва Мадрид, Берлин и Москва и се нарежда непосредствено след Прага, Атина и Будапеща. Пазарното проучване за цените за паркиран в различни точки на света е направено от международната консулатантска компания “Колиърс”. То е към юни 2009 г. и отчита средните цени за паркиране в централните части на големите градове в света.

В глобален мащаб София заема 38-то място. Месечната цена за паркинг в центъра на града (без “Синя зона”) варира от 100 до 200 евро (283 щ.д.), докато дневната тарифа за пълен работен ден започва от 8 евро и достига 12 евро (16,98 щ.д.), сочи проучването на “Колиърс”.

“Въпреки световната икономическа и финансова криза цените за паркиране задържат нивата си от предходни години, а в някои градове отбелязват и повишение. Причината за това е липсата на достатъчен брой паркоместа в големите столици”, коментира Антон Славчев, мениджър отдел “Офис сгради и бизнес паркове” в българския клон на “Колиърс”. Той допълни, че недостатъчният брой паркоместа, които да отговорят на високото търсене, е и причината цените за паркиране в София да са високи в сравнение с други европейски столици като Мадрид и Берлин.

“Този фактор се отразява и върху цените на офис площите. Всяка сграда, която предлага достатъчен брой паркоместа за работещите в нея, е по-атрактивна от съседната, в която паркоместа липсват или са недостатъчни. Наблюдават се дори случаи, при които наемателите в сграда плащат наем за паркоместа на собствениците на друга сграда”, каза още Славчев. Той допълни, че със сигурност факторът “наличие на паркоместа” ще има все по-голяма тежест при избора на офис в бъдеще.

Най-скъпата европейска столица по цени за паркиране е Лондон. Работещите в центъра на града трябва да отделят 727 евро месечно за паркиране. Втори и трети в тази класация са Амстердам и Осло, със съответно 575 евро и 341 евро месечно. Сред първите десет попадат още Копенхаген, Дъблин, Стокхолм, Виена, Хелзинки, Париж и Прага.

Проучването определя Лондон и като най-скъпият град за паркиране в световен мащаб. След британската столица е Хонг Конг със средната месечна сума от 534 евро и Сидни с 420 евро. Най-скъпият град за паркиране в САЩ е Ню Йорк, където средната месечна такса достига 393 евро.

В долния край на класацията попадат столицата на Индонезия, Джакарта, където месечната такса за паркиране е 19 евро и Манила във Филипините с 30 евро. Според проучването в света има градове, където паркирането е безплатно – посетителите на Лас Вегас например не плащат дневна такса паркинг, а месечната възлиза на само 46 евро.

www.dnevnik.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.