July
14

Държавата трябва да подпомогне строителството и недвижимите имоти. Секторът в последните години даваше над 30% от БВП на страната. Около това становище се обединиха участниците в дискусия, организирана от сп. “Имам имот”. В нея участие взеха брокери, строители, кредитни посредници.

1-2 млрд. лв. трябва да се насочат чрез Банката за развитие към сектора, предлага Страхил Иванов, шеф на “Явлена”. Една част от тях трябва да е предназначена за подпомагане на строителите на офисни и жилищни сгради, за да не закриват работни места. С останалите да се финансира покупката на първо жилище при лихва от 4%, е идеята на Иванов.

Според Деян Василев, управител на “Кредитланд”, може да се помисли за схема с държавни гаранции на кредити за покупка на имот, както е в Румъния. Там се гарантирали до 80% от заеми за имоти на млади семейтва, от които се искало 5% участие. Идеята се подкрепя и от Лъчезар Искров, председател на Национално сдружение “Недвижими имоти”. Чрез гаранциите щели да се предложат по-изгодни условия по кредитите.

Още в края на миналата година поискахме мораториум върху ипотеките - в рамките на 1 г. банките да не ги реализират и да покажат толеранс към длъжниците си, обясни Иван Бойков, шеф на Камарата на строителите. Лихвите щели да си текат, но затруднените щели да имат време да си стъпят на краката. Подобни схеми действали вече в Гърция и Германия. Аванс от 1 г. ще помогне, подкрепя идеята и Татяна Емилова от “Колиърс”. Според нея, ако не се предприеме нещо, лошите кредити ще се увеличат, а това ще подбие цените на всички имоти.

www.24chasa.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.