July
29

Поради свръхпредлагането, от началото на 2009 г. наемите като цяло спадат. Това е идеалното време наемателите да търсят по-изгодна сделка в годината, която ще се запомни с по-богат избор на жилища и по-нормални цени. Наемателите имат възможност да намерят хубаво жилище за по-малък наем. Тъй като завършеният интериор е голям плюс, наемателите са склонни да бъдат по-отстъпчиви при преговорите за сделката, ако предлаганото жилище е обзаведено и изглежда по-добре от това в съседство.

Наемателите се интересуват най-вече от цената и местоположението на жилищния имот, но не по-малко важно е и състоянието, в което се намира той, особено сега, когато възможностите за избор са големи. В тези времена на финансова нестабилност наемодателите са мотивирани да свалят цените и да използват по най-добрия начин парите, предвидени за подобряване на интериора на предлаганите от тях жилища. Ето какви са наблюденията на myhome.bg „Живеете в България” за търсенето на жилища под наем на територията на София.

Забелязва се голяма активност на пазара на имоти с най-ниска цена -двустайните апартаменти се наемат за по-малко от 280 евро, а едностайните - за 180 евро, като тези жилища се задържат на пазара само 2-3 дни. Много се търсят малки апартаменти в центъра на града. Реновирани, обзаведени или необзаведени, наемите за тях се движат от 300 до 400 евро. Намирането на голям апартамент с централно разположение и модерен интериор е истинско предизвикателство.

В София има огромен брой новопостроени блокове, където наемите за хубави нови обзаведени и необзаведени апартаменти са между 500 и 800 евро, но търсенето в този ценови обсег засега е слабо. Голямо е предлагането и на луксозни жилища, но търсенето при тях също е ограничено. Очаква се спадане на наемите, така че през следващите месеци луксозните жилища в престижни квартали и затворен тип комплекси със съвършено обзавеждане ще могат да се наемат на цени от 800 евро, като около Коледа се очаква допълнително намаление от 10 до 35%.

Клиентите за такъв тип имоти засега са ограничени; предимно дипломати и посланици, както и чужденци на мениджърски позиции, работещи за международни компании в столицата. Стари големи апартаменти над 75 кв м в панелни, ЕПК и стари тухлени сгради се задържат дълго време на пазара. При тях липсва качествено обзавеждане, нуждаят се от реновиране, а разходите за отоплението им са високи, тъй като обикновено нямат модерна дограма и изолация.

Квартали: повечето жилища за отдаване под наем се предлагат предимно в (1) новите части на „Лозенец”, (2) „Младост” (1, 2 , 3 и по-малко в Младост 4 в близост до Бизнес парка, тъй като там има много нови, но все още незавършени сгради) и (3) в южния квартал „Манастирски ливади”. Наблюдава се спад на цените на наемите в източните квартали „Дружба” и „Младост”, въпреки че метрото вече свързва „Младост 1А” с центъра на града.

www.profit.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.