July
29

Средният спад на новопостроените жилища в страната през 2009 г. спрямо 2008 г. ще бъде 25%, при условие, че се запази темпът на строителство от първото тримесечие на годината, прогнозира консултантската и инвестиционна компания Arco Real Estate. Конкретно за София новопостроените жилища ще намалеят с 38%, във Варна - с 32%, в Бургас - 14%, а в Пловдив - с 31%, смятат от агенцията.

На фона на рязкото увеличение на разрешенията за строителство в периода 2005 - 2007г. и плавното им намаление през 2008г., броят на издадените разрешения за строителство през 2009г. рязко намалява.  Най-сериозен спад е отчетен в Бургас, където издадените разрешителни за първото тримесечие на 2009 г. са едва 896. Много от строителните фирми умишлено не започват строителството на нови обекти, за които вече имат разрешение за строеж, тъй като нямат сигурност за възвръщаемостта на инвестицията. Това изчакване от тяхна страна може да доведе до вакуум и липса на ново завършени жилища през 2010г., смятат от агенцията.  Според данните на Arco Real Estate, не се забелязва голям спад в търсенето на новопостроени жилища, особено тези с разрешение за ползване, които в момента са недостатъчни като количество, за да задоволят нуждите на кандидат-купувачите.

При тяхното придобиване няма риск и те са годен обект за кредитиране от страна на банките. Поради тази причина цените на новозавършените апартаменти с разрешение за ползване не са намалени драстично, както се очакваше в началото на годината.  Друга причина за запазването на цените е отдръпването на клиентите от старото строителство, завършено преди 2002 г., най-вече заради липсата на строителен контрол, топлоизолация и не дотолкова доброто качество. Последното доведе до естествен спад на цените на тези имоти и преориентиране на клиентите.

www.imoti.net

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.