August
7

Силно популярните допреди година-две покупки на жилища на зелено вече изчезнаха от пазара. Това съобщиха собственици и директори на строителни компании и агенции за недвижими имоти. Основната причина е, че банките отпускат кредити само за готови жилищни сгради, които имат разрешение за ползване. Освен това и самият пазар на нови жилищни сгради е замрял, а подобна е и ситуацията в строителството на сгради.

Банките затегнаха кредитирането и не финансират покупки на зелено, коментира Стоян Механджиев, съдружник в пловдивската строителна компания “Стройкар КМ”. “Купувачите търсят построени имоти и на практика пазарът на зелено изчезна, каза и Димитър Савов, изпълнителен директор на фонда за имоти “Бългериън ленд дивелопмънт”, който е част от групата “Адрес”. Кризата засегна строителството на зелено, поради което много проекти са замразени или никога няма да стартират, смята Никола Стоянов, управител на “Лукс имоти”. Той не очаква през следващите 10 години предприемачите да имат мотивация да започнат ново строителство, така както беше през миналата година.

Пазарът и строителството на нови жилищни имоти в големите градове и в курортите е почти замрял, смятат представителите на бранша. Преди само за сезон в Слънчев бряг се правеха по 60 - 70 ваканционни имота, а сега са под 10, от които доста са замразени, каза Стоян Механджиев. Същото се случва и по Северното Черноморие. “Преди имаше около 54 проекта, които се строяха и продаваха, днес са останали 3, по които се работи”, отчита и Димитър Савов. През следващите 10 години не очаквам предприемачите да мат мотивация да започнат ново строителство така масово, както беше през миналата година, смята и Никола Стоянов.

Цените на имотите не падат с темпото на спада на броя сключени сделки, отчитат управителите на компании. “Стройкар КМ” например приключва строителството на кооперация в т.нар. съдийски квартал на Пловдив, като нито един от апартаментите не се продава на цена под 900 евро на кв.м, твърди Механджиев. Според него сериозен инвеститор не може да си позволи повече да смъкне цената, която е почти на себестойност. Сметката на Механджиев за квадрат на луксозен имот е следната - около 250 евро идват от закупения терен, 400 евро отиват за строителство, 50 евро за проекти и разрешителни и 140 евро за присъединяване към ВиК, енергото и другите експлоатационни дружества и себестойността на квадратен метър застроена площ става 840 евро. Според Механдижев цените на имотите през последните месеци са паднали не само заради липсата на кредитиране, а и заради това, че някои от инвеститорите, които работят с кредити, не могат да ги обслужват. Според Димитър Савов спадът в цените е преди всичко при имоти, които се строят в момента.

Луксозните имоти държат цените и продавачите трудно се склоняват да ги свалят, показва практиката от последните месеци, коментира Никола Стоянов. По думите му при най-високия клас имоти няма понижение на цените, макар че и сделки се сключват рядко.

След оттеглянето на британците от българския пазар засега руснаците запазват интереса си, отчитат Механджиев и Савов. Според проучване на един от големите руски портали за имоти - prian.ru, България е на първо място сред страните, в които руснаците искат да купят жилище, като търсенето е основно в морските курорти. Въпреки това руските купувачи не могат да компенсират спада от англичаните, смята Савов. По думите му в момента на пазара има едно “магическо число”, което се върти - 50 хил. евро, и всеки търси имот за тази сума, независимо дали е в града, в планината и на морето.

Световната криза ще въздейства оздравително на бранша и на пазара ще останат качествените фирми, смятат предприемачите. Случайните играчи, които изградиха по една-две кооперации, ще отпаднат, каза Механджиев и се аргументира, че 91 фирми от Пловдив вече не са в строителния регистър. След реализирането на построените вече елитни комплекси ще са нужни между 5 и 10 години, за да се възстанови доверието и да продължат да се строят нови имоти във високия сегмент, прогнозира Стоянов. Според него пазарът ще се влияе най-вече от развитието на световната криза и ще започне да се възстановява поне година след успокояването й. Със сигурност обаче бум в имотите няма да има скоро, прогнозира Стоянов. Той предвижда при елитните имоти цените да се задържат на сегашните им нива, както и запазване на относително малък брой на сключените сделки. Луксозните имоти на уникални локации дори ще продължат да поскъпват, като за тази година ръстът ще е в рамките на 10%, смята той.
Заплащането на строителите - наполовина

Заради кризата близо наполовина е паднало заплащането в строителството през тази година, отчита Стоян Механджиев. Ако преди имаше недостиг на работна ръка, то сега пазарът се пренасити заради завръщащите се от чужбина дюлгери, посочи той. Освен тях препитание у нас търсят и турски строители. Заради наплива на работната ръка и кризата дневната надница е паднала от 100 лв. на 50 лв., каза Механджиев. Според него новите технологии и материали допълнително ще намалят нуждата от работна ръка. Ако една сграда от 4000 кв.м преди 7 години се завършваше на груб строеж с 40 души за 8 месеца, то сега това се прави с 12 души за 5 месеца, или почти четири пъти по-малко работници и близо двойно съкращаване на сроковете, констатира Механджиев.
Дисекция на пазара:

1. Ново строителство няма

2. Цените падат бавно

3. Руснаците спасяват пазара

4. Надниците на строителите - наполовина

5. Прогнозите - ще останат само качествени фирми

www.dnevnik.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.