August
9

Интервю с Диана КИРОВА, председател на българския клон на Международната федерация за недвижими имоти

- Какви са последните сделки при вас, г-жо Кирова?

- В Каварна. Там купуват земеделски земи за ветрогенератори. Терен от 11 дка беше спазарен за 18 хил. лв. Земята беше по-скъпа преди година. Сега инвеститорите се възползват от кризата и плащат по-малко. Във варненския офис имаме няколко сделки за по-малки жилища. Панелен апартамент с много добро разположение - до Окръжна болница, беше купен за 700 евро на квадрат.

- Ако сделката бе преди година, за колко щеше да се реализира?

- За 900 евро на кв. м без проблем. По-интересно е, че продавачът на имота до Окръжна болница във Варна купи апартамент “ново строителство” в кв. “Тракия” - 80 кв. м ателие, на най-горен етаж. Понеже имаше скосявания, то се продаваше за 30 000 евро. Но тъй като строителят имаше нужда от пари в брой, се съгласи да го продаде за 20 000 евро.

- Това са 250 евро на квадратен метър. Много ли са предприемачите, които са притиснати от банкови кредити и свалят цените под себестойност?

- Не, повечето бизнесмени предоговарят заемите и не отстъпват от цените. Не искат да падат повече. Това се отнася за големите стабилни фирми, с дългогодишна история. Цените свалят най-вече хора, които скоро са станали предприемачи. Те предлагат отделни апартаменти в незавършени сгради за 500 евро на кв. м, но при реален интерес са склонни да паднат и на 300 евро/кв. м. Но това са изключения, не се отнася за пазара като цяло.

- Кога очаквате да спре пропадането на цените и пазарът да се стабилизира?

- В Румъния ДДС при покупка на жилища от млади семейства бе свален от 20% на 5%. Ако това се случи в България, пазарът ще се отпуши. Намаляването на ДДС е важно, защото младите българи ще получат достъп до нов дом, ще имат възможност да създадат семейство - знаем, че в България демографският проблем е сериозен. Федерацията ще се бори твърдо за тази кауза, както и за облекчаване на руските инвеститори в България.

- За отпадане на визите ли говорите?

- Премахването на визите е много смело решение, достатъчно е да се намали бюрокрацията. Да видим какво са направили комшиите - за Турция руснаците могат да си купят виза направо на митническия пункт. Подобно е и в Черна гора, докато за България кандидатстват, плащат и чакат одобрение. В наш национален интерес е да се облекчи докрай издаването на визи, тъй като интересът на руснаците към страната е огромен. Бях на изложение в Санкт Петербург през май и цените в България се оказват отново конкурентни. Сравнете - в Черна гора се предлагаха ваканционни апартаменти за 3000 евро на кв. м.

- Какво търсят руснаците у нас?

- На жаргон му казват “резервно летище в България”. Търсят апартаменти във вилни селища и къщи - само и единствено по Черноморието. Абсолютно никакъв е интересът към София и планинските курорти. Младите руснаци имат слабост към Южното Черноморие, обожават Слънчев бряг заради “купона, дискотеките и евтината храна”. По-възрастните харесват Несебър и Созопол. Казват, че това са вълшебни места и искат да купят там нови апартаменти. Руснаците знаят, че България е в Европейския съюз, има добро бъдеще и мислят 2-3 години напред, като придобиват имот.

- Има ли британски купувачи тази година?

- Напоследък не, но много англичани останаха да живеят тук, след като купиха имоти в последните години. Техните пенсии са високи и тук си ги харчат малко по малко, защото им е евтино. Не е вярно, че всички британци са на загуба от инвестициите си в България. Ирландци купиха преди 3 години за 920 евро/кв. м в центъра на Варна. След това продадоха апартаментите за 1500 евро/кв. м.

- Но които са купили в Банско за 1000-1500 евро на кв. м, сега няма да продадат на печалба?

- Защото нямат нерви. В момента не е време за продажба на ваканционни апартаменти. Банско е изключително интересно място, независимо от грешките, които се направиха. Слава Богу, че дойде кризата, защото тя спря безумията на много места, включително и там. Не възхвалявам кризата, но обективно погледнато благодарение на нея банките вече не дават кредити при неразумни условия, пазарът се върна към нормалните си нива и хората разбраха, че цените не вървят само нагоре. Кривата се спуска и надолу.

www.trud.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.