August
17

В дискусията за проблемите, в чиято хватка се намира строителният ни бранш и свързаните с него сектори, днес даваме думата на хората, които продават това, което творят строителните компании. От години в сектора „недвижими имоти” се подема темата за регулирането му, което да изгони от пазара така наречените домашни брокери, които дори вече на се домашни след преживения бум. От година пък проектите в този бранш няма право да получат сертификат „Инвеститор Първи клас” от Българската агенция за инвестиции, което заедно с кризата е поставило на пауза изпълнението на чуждестранни проекти. Това казва пред DarikFinance Орлин Владиков, от Национално сдружение „Недвижими имоти”. Ето какви проблеми виждат още той и неговите колеги:

На първото място доколкото държавата може да упражни известен натиск над банките, първото условие за съживяване на пазара, е корекция на поведението на бнаките и излизането им от фризера и отново влизането им в ролята на кредитори. В момента почти не съществува адекватно кредитиране, което е спирачка за реализацията на проектите. Причина са високите лихвени равнища и тромавите процедури по кредитиране. Банките изискват над 130% покритие на имотите, които се дават като обезпечение, а оценката, която прави банката, е почти наполовина на имота по пазарни цени към съответната дата, което е необосновано висока гаранция.

На второ място голяма част от банките искат 20 или 30% участие на кредитоискателя, което също затруднява пазара. На трето място банката поставя други условия като възрастови граници, много високи нива на осигуряване от страна на работодателя. Мисля, че изпълнителната власт може да упражни известен натиск върху банките и поради това, че страната ни вече попада в по-високи кредитни оценки и много от рисковете отпаднаха, може да използва това като мотив.

Мисля, че в много големи градове като София, Варна, Пловдив, Бургас и в много курортни комплекси съществуват обекти, които при внимателен анализ могат да бъдат използвани след промяна на тяхното предназначение и след внимателен анализ за решаванне на много социални, културни, учебни и други функции. Мога да визирам редица хотелски комплекси, които стоят неизползвани. С нов мениджмънт могат да станат хосписи, интернати, лагери, така че да бъдат от полза. Би могло да се мисли за много стимулиращи мерки в областта на строителството, така че да се радваме на съживяване на строителния пазар.

Например, да се мисли за това България да бъде достойно презентирана на международни форуми и тя да върне доверието като отлична дестинация за инвестиции в недвижими имоти. Това ще доведе до нов поток от чужди инвеститори и съживяване на цялата българска икономика. Да не забравяме, че България е отлично място за инвестиции в индустриални имоти, които ще създадат нови работни места, а страната би била добра дестинация за инвестиции в постоянна собственост заради ниското корпоративно облагане, ниските социални осигуровки и заплатите, които са в пъти по-ниски от тези в централна европа. Това води до извода, че много производства могат да се ситуират тук.

Освен това трябва да се помисли как отделни големи проекти да бъдат подпомагани при презентирането им. Това се прави в други държави. Години наред наши фирми са участвали сами на форуми без държавна подкрепа. В миналато голяма помощ оказваше агенцията за инвестиции. Последната година от управлението на предишното правителство беше спряно даването на статута Инвеститор първи клас в областта на недвижимите имоти, което е грешка според нас, защото по този начин много инвеститори не можаха да реализират проектите си в България. В това направление мисля, че има какво да се направи.

Особено актулен е днес въпросът отново за лицензирането на агенциите за недвижими имоти. Всички професионалисти смятат, че нашата професия трябва да има някакъв регламент, защото да си спомним ужасни случки в миналото, когато случайни и злонамерени хора извършваха неправомерни действия, фалшиви сделки, различни далавери и всичко това се отразяваше върху професионалистите, които спазваха законите. По тази причина ние смятаме, че известен регламент в направление или лицензиране, или регистрационен режим би поставило професионалистите на необходимата висота. В много европейски страни има такива режими и те не ограничават правата на хората, а дават прозрачност на обществото как работят тези хора.

www.darikfinance.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.