August
31

Искра Фидосова е от Монтана. Завършила е право в СУ “Св. Климент Охридски”, специализирала в Швейцария. Работила е като главен юрисконсулт и юридически съветник в родната си община и в инспекцията по труда в Монтана, има дълъг стаж като нотариус, председател е на Нотариалната колегия към Апелативен район София. Фидосова бе избрана за председател на правната комисия и оглави групата на депутатите от ГЕРБ заедно с още двама съпредседатели.

Наскоро се разбра, че помощник-нотариус в нейната кантора в Монтана е заверил фалшива лична карта, с която е направен опит за измама с имот на бащата на Валентин Златев в София.

- Госпожо Фидосова, защо твърдите, че е невъзможно нотариус да направи справка в полицията за фалшива лична карта?

- Това е проблем не само на нотариалната гилдия, а на целия граждански оборот. Алармирали сме за него многократно, правили сме писмени предложения за законодателна промяна, но нито едно правителство досега не реагира. Когато дадено лице дойде в нотариалната кантора и пожелае да се удостовери подписът му върху документ, включително пълномощно, нотариусът снема самоличността му по личната карта. В моята кантора например аз сканирам личните карти, като данните се прехвърлят в рамките на 6 секунди от едната и от другата страна автоматично в нотариалния регистър. В конкретния случай, който беше огласен в медиите, ставаше въпрос за заверка в моята кантора в Монтана от помощник-нотариус. Данните върху личната карта са на собственика на имота Васил Златев, но снимката е на лицето, което се е явило. На пръв поглед документът за самоличност изглежда перфектен, скенерът го сканира без проблем.

Ако фалшификатът е лош, скенерът отказва да го сканира, но в този случай е бил много добре направен.

- Как е реагирал помощник-нотариусът, след като се е разбрала измамата?

- Предостави на МВР и на прокуратурата копия на тази лична карта, което помогна на колегите да си свършат по-бързо работата и бандата на фалшификаторите да бъде заловена. Проверете колко сигнала е имало срещу членовете на тази банда и може би над тях е имало политически чадър досега. Ползвали са 4 нотариални кантори - в едните са пуснати пълномощните, а в другите са направили опита за измама с продажбата на имотите. Тук не бива да се обвинява нотариусът, напротив, той спомогна за залавянето на бандата. Затова сега искаме ограничен достъп до базата данни на ГРАО и МВР, за да се уверим, че съответната карта не е фалшива. В момента няма как да направя такава проверка дори и когато става въпрос за очевидно фалшифицирана карта с лошо качество.

- Защо не правите справки в ГРАО и МВР?

- Защото, ако поискам справка по официален път, ще я получа след месец.

- Казахте, че над бандата е имало политически чадър. Какво имате предвид?

- Това, което знам от колегите, особено от софийската гилдия, спрямо някои хора многократно е имало сигнали. Визират основно адвокатката, която е задържана.

- Но и някои от нотариусите участват в измами. Не трябва ли да предложите законови промени, с които да се ограничат възможностите за това?

- Това, което подготвяме в момента, е създаването на национален информационен регистър, в който да се входират незабавно при удостоверяване всички пълномощни, които засягат разпореждане с недвижими имоти, както и оттеглянето им. Това е информационна система, за която промяната вече е факт в Закона за нотариусите, а до края на годината ще влезе в действие. Ако има връзка и с базата данни на МВР и ГРАО, ще можем да ограничим възможността за имотни измами. Преди около 4 г. с едно решение на Съвета на нотариусите регламентирахме и удостоверяването на подписите, когато става въпрос за пълномощно за разпореждане с недвижими имоти. Оттогава изискваме два оригинални екземпляра, след последната промяна в НПК караме клиентите да си изпишат собственоръчно трите имена, а след това единият екземпляр заедно с декларациите задължително се съхранява в кантората на нотариуса. Така, ако се окаже, че е имало опит за измама, разполагаме с достатъчно материал, по който да се правят експертизи и да помогнем на разследващите органи.

- Обсъждали ли сте с вътрешния министър Цветан Цветанов искането за достъп до данни на МВР?

- Разговаряхме преди две седмици. Работим по случая с Васил Златев от 20 дни, но не му давахме гласност, защото трябваше да се запази следствената тайна. В МВР има входирано искане от председателя на нотариалната камара Димитър Танев за издаването на инструкция за този ограничен достъп за проверка на личните карти.

Има желание от страна на ръководството на МВР да се реши проблемът.

- Хващали ли сте други опити за измами, докато бяхте нотариус?

- Да, имам 3-4 случая, при които съм се усъмнявала, че документите са с неверно съдържание, но това е благодарение на рутина. Поне 10 пъти съм откривала фалшиви печати върху документи на колеги. Това е другият проблем - няма нотариус в България, на който печатите да не са подправени от тези банди. Искахме защита с изработено специално за нас мастило и с други знаци, които само нотариусите да ползват. Засега обаче сами сме си изработили механизъм за контрол, за да ограничим тези измами. Когато дойде при мен пълномощно, заверено в друга кантора, веднага звъня на колегите и моля да ми се прочете какво пише в регистъра. Това е ежедневие.

- Парламентът заседава 1-2 пъти в седмицата за по 30 мин до 2 часа, защото няма законопроекти. Правната комисия какво работи по въпроса?

- Ето го дневният ми ред за следващата седмица, ето го и за по-следващата. Три седмици напред вървя. Но с всички документи трябва да се запознаем, преди да ги включим в комисията. Ето например годишния доклад на ВСС - той е ей толкова дебел. Първо, трябва с колегите да го прочетем, за да можем да го обсъдим. Така че през изтеклите 3 седмици ние подготвяхме следващите заседания.

- Имаше ли смисъл депутатите да не излизат във ваканция през август?

- Трябваше да се вземат някои неотложни решения. Сериозни законопроекти не се правят с бързане. По тях работят експерти, ако се налага, преди приемането им се прави широко обществено обсъждане. Така ще подходим към изготвянето на нов избирателен кодекс.

- Кои са приоритетните ви закони?

- Промените в НК и НПК, по които вече започнаха работа колегите в Министерството на правосъдието съвместно с МВР.

Започваме работа и по избирателния кодекс, другата седмица ще предложим на обсъждане формирането на работната група в парламента. Всяко министерство вече е подготвило списък със законопроектите, по които е започнала работа.

- Бяхте обвинена в конфликт на интереси, когато предложихте нотариусите да продължават да работят и като депутати.

- Първо, аз не съм го предложила. Освен това нямам личен интерес. Подала съм си документите още преди да положа клетва като народен представител, чака се само решението, с което ще бъда заличена като нотариус. Въобще не е ставало въпрос нотариус да продължава да работи в периода, в който е депутат или министър, а за института заместване. Архивът на нотариуса продължава да работи дори когато той вече изпълнява друга длъжност.

- Какво става сега с вашия архив?

- Ще премине при друг нотариус по заместване, който със своя печат ще дава документи по специален ред. Така че лично аз смятам, че нямаше конфликт на интереси, но въпреки това се оттеглих от обсъждането на тази точка. След това обаче получих упреци от колеги, че като стигнем до закона за адвокатурата, трябва да се оттегли цялата правна комисия, защото само четирима души не сме адвокати. Може би бяха прави.

- Как ще коментирате най-актуалните обвинения на опозицията срещу ГЕРБ, че провежда реваншизъм спрямо хора от предишното управление?

- Няма реваншизъм. От 14 юли, откакто аз съм в Народното събрание, няма ден, в който да не сме се натъкнали на злоупотреби. Знаете, съобщихме за обществените поръчки в парламента, асансьорите и т.н. Един месец ровихме в документите.

- Какво изровихте?

- По отношение на обществените поръчки всичко вече е предадено на прокуратурата и не мога да разкривам подробности, но има доста интересни факти, които правят впечатление още на пръв поглед.

- Например?

- Например процедурата, по която са били обявени поръчките. Използвана е възможността за обявяване на обществена поръчка, както беше за боядисването на жилищата, по наредбата за специалните обществени поръчки. Но тя се използва само когато става въпрос за закупуване на оръжие и за учреждение, което има специален режим на работа, секретни документи и т.н. Кое беше секретно и кое налагаше да се ползва тази процедура за боядисването?

- Защо са я ползвали?

- Защото по този начин заобикалят процедурата по Закона за обществените поръчки и вместо да правят открита процедура, те посочват три фирми, които предварително са подготвени и, естествено, една от тях печели.

- А зад нея кой стои?

- Зад нея винаги седи някой. Не мога да кажа точно кой, но е човек с влияние. Затова казвам, че няма реваншизъм.

www.tbm2.net

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.