February
18

Столичната община проучва наличните терени в капитала на двете общински дружества - “Галатея“ и “Софийски имоти“,- за да бъде осигурено място за строителството на нови 40 детски градини, които ще бъдат добавени в инвестиционната програма на общината тази година. 

Това каза за БТА Ирина Савина - заместник-кмет по строителството в общината. В петък беше обявен първият конкурс за проектирането и строителството на детска градина в Казичене, която ще е пилотна за този проект на общината. 

Детското заведение ще бъде изградено с нови технологии, които позволяват по-бързото му влизане в експлоатация. То ще е на мястото на стара детска градина, за която от противопожарните служби има предписание за закриване, обясни Савина. 

Терени за новите детски градини ще бъдат осигурени и в районите, където има най-голямо търсене на места - “Красно село“, “Люлин“ и “Младост“. 

Според Савина Столичната община ще е първата в страната, която ще използва нови строителни технологии за изграждането на детски градини. Такива технологии са познати в развитите страни, тъй като чрез тях се спестява време за строителството на обекти. 

Разликата между традиционното строителство и тях е предварителното изготвяне на модули. 

Савина уточни, че изграждането на детска градина с площ 1000 кв. метра по традиционния строителен способ в България ще отнеме около десет месеца, докато с помощта на новите строителни технологии срокът се скъсява наполовина.

Очакванията са, ако строителството на тази 40 нови детски градини завърши до края на годината, да бъдат осигурени още 4000 места освен вече предвидените с изграждането на шест нови детски градини през тази година.

Източник: www.imoti.net

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.