September
15

Лихвите по банковите кредити ще падат, но само за новоотпусканите заеми. Това показа проверка на в. “24 часа” сред банките в страната. Голяма част от тях започват със сваляне на лихвите още от септември, но по-осезаемо щяло да се усети към края на годината.

“Лихвите зависят от развитието на по-добра икономическа среда у нас. Сигналите за отпушване на еврофондовете също предполагат понижаването им”, обясни изпълнителният директор на Банка ДСК Виолина Маринова. Банките вече набрали и добри собствени пари от промоциите по депозитите в последната година и това също помагало за сваляне на лихвите за кредити, допълни тя. Наличието на пари в банките водело и до понижаване на лихвите по депозитите и край на промоциите, обясни Маринова. Поддържането на промоции за привличане на нови спестители било неразумно, твърди тя.

Старите кредити обаче ще останат на сегашните лихвени нива, защото при тях ресурсът е бил по-скъп, а и са по-рискови, заяви още шефката на ДСК. Според изпълнителния директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян обаче, още е рано да се говори за чувствително сваляне на лихвите по кредитите. “За да се стигне до този момент, е нужна устойчива тенденция на икономически растеж. Тогава падането на лихвите е естествен процес”, обясни той.

Вчера от Райфайзенбанк обявиха, че намаляват лихвите по новоотпуснати кредити. Жилищните в левове със срок до 15 г. ще са с лихва 9,45% на годиншна база, което е намаление с 1,5 на сто. При срок над 15 г. лихвата е 10.45% годишно. При жилищните кредити в евро намалението е с 0,8% до 8.25 и 9,25% в зависимост от срока. При потребителските заеми в левове и евро нивата стават съответно 9,95 и 8,75 на сто.

“Очертаващата се тенденция към намаляване на лихвите по депозити и солидната капиталова база и ликвидност на Райфайзенбанк са основание за изпрeварващо намаляване на лихвите по новите кредити в следващите месеци”, коментира Момчил Андреев, изпълнителен директор на банката.

www.24chasa.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.