September
16

България отново е лидер при цените на имотите, но този път с рекорден спад. В последните години преди развихрянето на кризата непрекъснато бяхме лидери, но по поскъпване. Последната класация на международната консултантска компания “Найт Франк” сега показва, че у нас цените са поевтинели най-много от 31 проучвани страни. През второто тримесечие на годината понижението е 9,7% спрямо първите три месеца.

По годишно изменение България също е лидер по спад. За година до края на второто тримесечие у нас имотите са поевтинели с 21,9 на сто. По-големи понижения са отчетени единствено в Сингапур (-27,7%) и Дубай (-47,3%).
Най-голям спад е регистриран в страните, където последните години беше регистриран драстичен скок. Освен България сериозно намаление има и в балтийските страни, Великобритания, Испания и т.н. (виж таблицата вляво).

Израел остава най-добре представилият се пазар за последните 12 месеца. Цените там бележат ръст от 12,5% до края на второто тримесечие. На тримесечна база пък Норвегия води класацията и отчита нарастване от 5,3 на сто. Най-сериозно са паднали цените в Дубай - с близо 50% на годишна и 7,5 на сто на тримесечна база.

Според наблюдателите на международните имотни пазари започват да се появяват сигнали за стабилизиране цените на имотите в някои страни по света. Темповете на спад в големи пазари като САЩ и Великобритания намаляват и на места дори се отчита леко повишение. Все още обаче е рано да се каже дали това ще се превърне в тенденция и кога евентуално би се почувствало и в България, казват родните брокери.

www.24chasa.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.