September
18

Подготвят се промени в Закона за устройство на територията, които да ускорят стартирането на големи инфраструктурни проекти, финансирани със средства от ЕС. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков пред журналисти във Велико Търново, предаде БТА . По думите му едно от предложенията предвижда възстановяването на действащата преди години, но отменена възможност собствениците на земеделски земи, предвидени за отчуждаване, да бъдат обезщетявани със собственост, а не срещу пари.

В момента съществува тенденция собствениците на терени, които се отчуждават заради строителството на пътища и магистрали, да търсят максимална финансова изгода от държавата и общините, които не разполагат с такъв ресурс за обезщетения, коментира Диков. Той посочи пример от изграждането на автомагистрала “Люлин”, когато собственици поискали за пустеещи земи, предвидени за отчуждаване, цени от 40 до 50 евро за квадратен метър, които многократно надхвърляли пазарните стойности.

Смятам, че когато става дума за земеделски земи, обезщетението със собственост е напълно логично, защото държавата и общините ще спестят значителен финансов ресурс, добави арх.Диков. Според него предложенията за обезщетенията трябва да бъдат приети приоритетно сред предвидените промени в Закона за устройство на територията, за да бъде ускорено изпълнението на големи проекти, които ще стимулират не само строителния бранш, но ще помогнат и за бързото излизане на страната от икономическата криза.

Във Велико Търново главният архитект на София участва в работна среща в областната управа по проблемите на териоториално-селищното устройство. Представители на общините и на регионалните структури на Съюза на архитектите, на строителния надзор и на Службата по геодезия, картография и кадастър участваха в дискусията.

www.dir.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.