September
25

Ирландското правителство ще изкупи от 6 местни банки лоши ипотеки за 54 млрд.евро, съобщи Ройтерс, цитирайки изявление на властите. Лъвският пай от тези пари ще получат Bank of Ireland и Allied Irish Banks (AIB), която е акционер в Българо-американска кредитна банка. От двете компании ще бъдат изкупени ипотеки за 40 млрд. евро.Другите 4 компании, които ще получат пари за ипотечните си портфейли, са EBS, Irish Nationwide, Irish Life and Permanent и Anglo-Irish Bank, като последната беше национализирана.Това е част от държавния план за изкупуване на лоши жилищни кредити, който беше обявен в началото на април. Тогава правителството предвиждаше 90 млрд. евро от бюджета за операцията.

Планът може да засегне и имоти в България, която преди кризата беше популярен избор на ирландските спекуланти за покупката на имот. “Има доказателства, че имотите в страни като България или Дубай може да донесат загуби на NAMA (държавна агенция, създадена именно за да изкупува лоши ипотеки)”, съобщи в началото на месеца в. “Айриш индипендънт”. Изданието се аргументира, че в България цените на имотите са били надути изкуствено и въпреки че на хартия показват добра доходност, реално стойността им е много ниска.

Имотите, с които са обезпечени заемите, се оценяват в момента на 47 млрд. евро по данни на “Айриш таймс”. Това означава, че държавата ще плати 7 млрд. евро повече, отколкото е пазарната стойност на тези имоти. Номиналната стойност на самите ипотеки пък е 77 млрд. евро. Според вестника правителството ще изкупува само кредити за над 5 млн. евро, което означава, че ипотеки за отделни апартаменти най-вероятно няма да попаднат в държавния портфейл.

При изкупуването ще се плаща с облигации на NAMA, гарантирани от държавата. Облигациите ще плащат лихва само ако изкупените заеми донесат печалба на правителството. Според финансовото министерство е необходимо цените на имотите да нараснат с около 10%, за да донесат ипотеките извънредни приходи в бюджета. Ирландските медии определиха плана като най-голямата спасителна операция в банковата история на страната.

Решението на правителството веднага надигна вълна от критики. “Правителственият план означава поразяващите 34 хил. евро данъчна тежест за всяко домакинство в Ирландия. Държавата играе хазарт с пари на данъкоплатците, и то с мъгляво предположение, че цените на имотите ще растат. Това обаче не е аргументирано със сериозен анализ”, заяви пред медиите Ричард Бъртън, представител на политическата опозиция.

www.dnevnik.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.