September
28

Лихвите по жилищните кредити няма да паднат до края на годината, нито ще се увеличат, прогнозира пред “Монитор” началникът на управление “Жилищно кредитиране” в Пощенска банка Йоанис Китиксис. Пречка пред понижаването на лихвите по ипотеките са високите лихви по депозитите, които банките у нас в момента предлагат, обясни той.

Напоследък някои трезори се опитват да раздвижат пазара на ипотечни кредити, като понижават лихвите по заемите. Въпреки това статистиката за пореден месец отчете забавен темп на растеж на тези кредити. Един от основните проблеми на пазара на жилищно кредитиране в момента е свръхпредлагането на недвижими имоти на фона на силно свитото търсене.

Въпреки че необслужваните заеми отчитат известен ръст, те все още са в рамките на разумното, заяви Китиксис. Делът на лошите кредити ще запази настоящите си стойности, като е възможно да нарасне още съвсем малко до края на годината, прогнозира банкерът. Хората, които изпитват затруднения с погасяването на заема, трябва да посетят най-близкия клон на банката, към която имат дълг, и заедно със служителите да намерят оптимално решение за излизане от затрудненото положение. В Пощенска банка са разработили специални програми в подкрепа на клиентите, които изпитват финансови трудности. Към ипотеките от банката предлагат и застрахователни продукти. Това дава допълнителна сигурност на клиентите срещу евентуална безработица за по-драстично намаление на вноските за определен период, което им позволява да се справят с намалелите си доходи.

Търсят се предимно двустайните апартаменти

Най-търсените жилищни заеми напоследък са за средноголемите двустайни апартаменти, отчитат от Пощенска банка. Ипотечен кредит най-често искат служители, които получават постоянна заплата и са на възраст между 27 и 40 години. От банката отчитат, че семейните хора с едно дете най-често се нуждаят от допълнително финансиране за покупка на дом. Нарастващата безработица, повишаващите се лихви и несигурната икономическа обстановка са главните причини за свитото търсене на ипотечните заеми.

www.monitor.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.