February
24

И отново за времето…

Публикувано в: Ежедневие от Антон Илиев

В ТБМ2 се работи по всяко време като нито си тръгваме в 5 след обяд нито си почиваме в събота и неделя. Е от време на време го правим ако нямаме заявени огледи от през седмицата, но като цяло винаги имаме някакви задачки. Вчера и днес имахме няколко срещи в офиса за кредитни консултации (днес е неделя…) Отново изказвам голямото си съжаление, че не можем редовно да пишем в блога, но винаги при първа възможност го правим както в случая. Времето ни е силоно ограничено, което винаги ни е радвало, защото когато нямаме време обикновенно имаме работа, а ние по начало сме в тежка фаза на работохолизъм, който по всяка вероятност скоро няма да “ни мине”.

Пред нашият екип сега стои едно много важно решение чието естество не мога да споделя в световното интернет пространство, но може би до 2-3 месеца ще го оповестим. Това решение със сигурност ще ограничи още повече времето в което можем да споделяме интересни случки от кунята на ТБМ2:) Хубавото е, че те пък от друга страна ще станат много повече и когато все пак ни остане време да пишем тук вие ще имате едни доста интересни четива за което гарантирам.

И тъй като пишейки ви за времето, което понякога бива и загубено ще ви споделя една интересна случка.

Оглед в един софийски квартал на апартамент ново строителство в строеж с наши клиенти и колега брокер от друга агенция, който има за задача да ни запознае с апартамента, който ние (аз и моите клиенти не сме виждали) и се доверяваме на професионализма на отсрещната страна… Качваме се на въпросния етаж и чакаме колегата да ни упъти в кой от 6-те апартамента на етажа да влезнем. Влизаме в един от тях, но виждам, че колегата не е много убеден, че това е нещото, което се продава с неговото посредничество. Абсолютно сигурен станах в това когато забелезяхме една стая в повече от обявените две стаи - когато това бе забелязано и от колегата пред смаяните погледи на клиентите (аз не бях толкова смаян, защото не ми се случва за първи път, но бях притеснен, защото и аз съм до известна степен виновен, че губя времето на клиентите си) той “ни сподели”, че май не било това апартамента… Жалко амалко щяхме да си помислим, че имаме бонус от строителя една просторна стая в повече, но уви кой ти дава такива бонуси. Продължихме търсенето на етажа (поне в етажа колегата беше сигурен) и така след около 4 разговора по мобилния на колегата със собственика на апартамента (оказа се че имота се продава не от строителя, а от човек, който го е купил от него…) разкрихме неговото местоположение и УРА беше добър апартамент. Но случката не свършва така. Оставяме на страна факта, че колегата не беше виждал апартамента, защото по-интересното беше, че апартамента не беше изплатен до край на строителя, освен това строителя го е ипотекирал, а нашите клиенти бяха купувачи с кредит… И не че не може ипотеката да бъде свалена от строителя, апартамента изплатен от човека, който се опитва да продава нещо, което все още не е негово и да бъде продаден след това, но просто първо трябва да бъдат свършени тези две не маловажни неща и чак тогава да се обяви за продажба или тези две условия да бъдат споменати ИЗРИЧНО още преди да отидем на оглед. Успокоението за мен бе, че разбрахме за тези леки разминавания ден преди да започнем с проверките на имота и строителя за да можем да дадем зелена линия на клиентите ни да го капарират, защото те определено го харесаха. Ако не друго поне си спестихме едноседмичните проверки и проучвания. Разбира се най-важното беше факта, че така или иначе нямаше да позволим клиентите ни да бъдат измамени, а лошото беше напразните очаквания и взаимно загубеното ни време за което вина нося и аз, но тя в този куриоз беше далеч по-малкото зло. Няма да навлизам в детайли и подробности, защото са фирмена тайна и няма да ви споделя коя е агенцията и кой е строителя на този обект, но бих посъветвал всеки, който купува да не рискува преди да бъде на 100% сигурен! Агенцията ни използва и методи много по-различни от стандартните за да разберем до колко един строител и имот си заслужават инвестицията, но за да започнем проучването на имот, който не се предлага от ТБМ2 ни е необходимо съдействието на “колегите”, които го предлагат…е съдействаха ни макар и по-късничко:)

С тази случка аз загубих ден-два в очакване на необходимите ми документи за да разбера кой, кога, къде и защо, преди да започнем с проверките, а клиентите ми два дни като в края на втория разбраха, че трябва да продължим с търсенето на друг апартамент. Така времето се губи не само в полезна работа. Една от задачите на ТБМ2 е да минимализира тези “губивремки” до коефицент под 1%. А дали ще успеем да го направим…следете блога:)

Един коментар

:) Нямаше начин да не започна с усмивка коментара си. Или пък, евентуално можеше началото да е:”:):):)” Приветсвам стила на писане, който сте избрали и който доста ми допада, казано на жаргон: “свежоооо”. Браво!
Браво и за вниманието, което отделяте на фактора “Време” в работата си - един много важен фактор в съвремието ни, който трудно би могъл да бъде компенсиран. (Е, за всичко си има начини, де!”:)) Във всички случаи обаче (щом сте в “тежката фаза на работохолизма”) времето е изклчително важно и не бива да го пропилявате, нито пък да позволявате на разни псевдоколеги, псевдостроители и т.п. псевдо… да го разхищават. Дано успеете да изградите точната система на работа и дано контактите ви в бъдеще бъдат само “на ниво” (ех, пустият жаргон) и писането в блога стане “последният ви проблем (Визирам успешен бизнес, разбира се!) :)
Пожелавам ви да продължите в същия дух - с всичката амбиция и хъс (които очевидно не ви липсват) и неизменно и успехът също ще бъде с вас!
И макар че, историята, която днес споделихте с нас, посетителите на сайта, искрено ме развесели, надявам се такива неориентирани “колеги” да се срещат все по-рядко, за да може и работа да се върши все пак :)))
Успех! Няма начин да не успеете!

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.