September
28

Във време на засилено предлагане на имоти на жилищния пазар, купувачите имат възможност да избират между много различни опции.

Атрактивността на дадено жилище би била различна за всеки един от потенциалните купувачи в зависимост от това какви са съответно техните приоритети и нужди, коментираха от Colliers International за Profit.Bg.

Например за семейство с деца би било от значение големината на жилището, броят спални, наличието на градски транспорт, магазини, детска градина и училище и др., докато за клиенти, които не са семейни, ще бъде по-важна близостта до офиса или центъра на града, заведения, спортни зали и др.

Купувачите обръщат внимание на различни детайли в случаите, когато жилището се купува с цел за собствено ползване или за отдаване под наем и/или бъдеща препродажба, като например местоположението на имота, допълнителните услуги и транспорт около него, качеството на довършителните работи и др.

При по-свитото кредитиране от страна на банките и затегнатите им изисквания, е важно на какъв етап е строителството на сградата, където се намира даденият имот. Част от факторите, които са от значение за всеки един имот, са съотношението цена-качество на строителството, надеждност на инвеститора, локацията на конкретния имот и инфраструктурата около него, но като цяло, атрактивността на един имот зависи от възприятието за качество на живот на купувача.

В момента определено това, което прави едно жилище привлекателно за покупка е разумната цена според типа и състоянието на имота, смятът от Bulgarian Properties.

Купувачи има за всякакви видове имоти, но задължително условие е имотите да са на добри и изгодни цени, тъй като купувачите са изключително прагматични.

Ако говорим за подходи при рекламата на имоти, които ги правят по-привлекателни, то тук можем да включим професионално направените снимки, изчерпателно описание на характеристиките, план на имота и дори видео клип, за да се добие по-ясна представа за разпределението и обкръжаващата среда. Но дори и да има перфектна реклама, потенциалните купувачи не стигат до разглеждане на детайлните параметри, ако цената ги отблъсне. Това е първото, от което се интересуват.

Традиционното най-предпочитаните квартали за покупка на жилище в София са южните - не могат нагласите и стереотипите, както и средата за живот да се променят за няколко месеца.

Това са имоти по протежението на бул. България, Бояна, Драгалевци, както и на изток - Студентски град, Витоша, Младост, Дървеница, Мусагеница и др. Най-атрактивни за купувачите са имоти ново строителство, завъшени, предпочитат в затворени комплекси или блокове с охрана, паркинг, гаражи и др. Средните офертни цени за такива имоти в момента са около 700 -800 евро на кв.м., което е доста добро ниво, споделят от агенцията за имоти.

В центъра цените все още държат високи нива от и над 1000 евро и това отблъсква купувачите от центъра, заедно с това, че преобладава старото строителство, липсват парко места и др.

Разбира се, има определен кръг от купувачи, които търсят именно старо строителство, в централните части на града, но те не са мнозинство. Има купувачи, които предпочитат дори панелни апартаменти. Всичко е въпрос на предпочитания, а изборът се определя от цената основно.

www.profit.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.