November
2

Знаете ли какво представлява законът за етажната собственост? Този въпрос задават от месец районните кметове в цялата страна. Отговорът, който получават обаче, е един и същ. По-лошото, че е при 80 на сто от хората той е отрицателен. А най-лошото, че неизпълнението на текстовете в него води до глоби от 1000 лева. В закона за етажната собственост е записано, че до първи ноември всички, които притежават апартамент в блокове, трябва да регистрират общо събрание на собствениците. Освен това всички притежатели на апартаменти пък задължително трябва да бъдат вписани в съвременен вариант на домовата книга, позната ни от близкото минало.

Ако комшиите в сгради или входове с повече от три апартамента не направят учредителни събрания и не регистрират доброволно сдружение, те ще бъдат принуждавани да сторят това от районните кметове. Местните власти имат три месеца да убедят живеещите в големите сгради да се регистрират, след което могат да налагат и глоби за закъснението. В закона е записано, че в книгата на собствениците трябва да бъдат вписани с трите си имена всички съсобственици на дома. Ако в него има наематели, имената също трябва да присъстват в книгата заедно с началната дата, на която са се нанесли.

От закона не са забравени и домашните любимци. Кучета, котки и папагали също се вписват задължително в книгата на собствениците. На учредителното събрание задължително трябва да присъстват собственици на всички домове във входа (блока) или техни представители, гласи нормативният акт. Комшиите трябва да изберат управителен и контролен съвет.

Всички съседи, които искат да санират заедно блока си или да се възползват от европейските програми за обновяване на жилищния фонд и енергийна ефективност, могат да регистрират и юридическо лице - сдружение на собствениците в режим на етажна собственост. То е доброволно. Ако го изберат след учредяването, копие от протокола трябва да бъде представено заедно със списък на съсобствениците и техните нотариално заверени подписи пред местните власти. В закона е записано още, че жителите на баровските затворени комплекси няма нужда да учредяват подобно сдружение на собствениците или общо събрание, но за сметка на това притежателите на тези домове са задължени да сключат договор с инвеститора и другите съсобственици в комплекса.

Под удара на закона не попадат и малките сгради с по-малко от три апартамента. След учредяване на общото събрание собствениците са длъжни да се събират поне веднъж годишно, за да приемат бюджет, както и да решават какви суми ще се събират за консумативи и да се отделя за специален фонд за аварийни ремонти. За тези събрания е нужен кворум от 67% от живеещите.
Събрания не могат да се събират от 15 юни до 15 септември, когато е отпускарският период, както и на официални празници и в почивните дни.

Вписването на ЕГН е незаконно

Домоуправители в Пловдив събират незаконно данни на свои съседи, разказаха за “Стандарт” потърпевши. От месец в целия град под тепетата са разлепени листовки на кметството, които напомнят на собствениците на апартаменти, че трябва да направят до 30 октомври общото събрание на входа си. В повечето квартали на града отговорниците по входове вече са раздали задължителното заявление за вписване в публичния регистър, който се води в общината по район.

В заявлението всеки собственик на апартамент трябва да впише колко хора живеят в него, като посочи трите им имена. Освен това трябва само да посочи какъв документ за собственост притежава за ползвания от него апартамент. В квартал “Южен” обаче домоуправители са искали собствениците да запишат в бланката и ЕГН-тата на живеещите, както и номера на нотариалния акт. “Това е незаконно, как ще ми искат номера на акта. Та с него могат апартамента да ми продадат за ден”, оплака се възрастна дама от квартала. Тя не е вписала тези данни в документите въпреки настояването на домсъвета. За разлика от нея обаче много семейства от входа са написали всички тези лични данни. Докато в Пловдив вече попълват декларации, повечето жители на столичните квартали днес и утре ще правят събрания и ще попълват заявления. Трескавата подготовка започна, след като районните кметове разлепиха “бележки за подсещане”.

www.standartnews.com

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.