November
2

Да се върнем две години назад и да видим дали имотите са били по-лесно достъпни тогава, отколкото сега. Това ще се опитаме да направим, като сравним цените на имотите със средната работна заплата в страната.

Според официалната статистика средна работна заплата през 2006 година е възлизала на около 340 лв. В София разбира се средната заплата е била значително по-висока, или ако приемем, че тя превишавала с около 50% тази за страната, то е възлизала на 510 лв, или около 260 евро.

При цени на имотите около 500 евро за кв. м. в нормален квартал на София през третото тримесечие на 2006 година, цената на двустайно жилище от 65 кв. м. е възлизала на около 32 500 евро.

Тоест софиянец със средната заплата от около 500 лв. е трябвало да работи 125 месеца, за да си заработи жилището си, без да прави каквито и да било други разходи.

Как стои ситуацията днес при средна цена на жилищата от 900 евро за кв. м., съгласно офертите продава в имотния сайт imoti.net.

Според данни на националния статистически институт, средната заплата за страната е в размер на около 550 лв. Отново за София я увеличаваме с 50% тоест при ниво от 775 л., или около 400 евро.

Така времето за откупуване на същото жилище от 65 кв. м. днес става вече 147 месеца, или наблюдаваме едно влошаване на качеството на живот отпреди три години, преди старта на голямото поскъпване на имотите.

Високите цени доведоха до това имотите в София да са с изключително ниска доходност от отдаване под наем. С доходност от 5 - 5.5% инвестициите в имоти носят на собствениците си по-ниска доходност дори от банков депозит.

www.profit.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.