November
10

Всички разплащания по имотни сделки да стават само по банков път от догодина, предвиждат промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, които правителството ще обсъжда днес.

Според тях от януари продавачът и купувачът ще трябва да посочват пред нотариуса сметката, по която ще извършват плащанията. Тя може да е в избрана от тях банка или в специална сметка на нотариуса. Условията за внасянето на сумите по нея ще се уреждат с писмено споразумение. За да бъдат спокойни гражданите за парите си, е предвидено да не се допуска принудително изпълнение върху средства по специални банкови сметки за задължения на нотариуса.

Целта на законодателната промяна е да се предотвратят възможностите за използването на сделките с недвижими имоти за пране на пари, както и да се противодейства на имотните измами, пише в мотивите на правосъдното министерство до кабинета.

В тях се посочва, че измененията са преход към цялостна уредба на отношенията по възмездни сделки. Идеята за създаване на държавна депозитна каса, в която да постъпват и разпределят всички нотариални такси и дължими данъци във връзка с нотариални действия, ще се реализира с друг закон. Намеренията са тя да не е конкурент на търговските банки. Няма да носи лихви. Ще се издържа от процент от сумите, удържани от дадена сделка.

www.24chasa.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.