November
12

Безплатен интернет регистър събира всички лицензирани оценители на едно място на адрес www.oceniteli.bg. Сайтът предлага информация за физически лица и фирми, които извършват експертна оценка на всякакви активи – от имоти, през картини до бижута. Според експерти от бранша лицензираните оценители в България са около 5000, а потенциалните потребители на техните услуги – около 2.5 милиона.

Регистрацията на експертите в www.oceniteli.bg е безплатна, а търсенето е по градове и оценителски специалности. Потребителите могат да видят подробности за опита и квалификациите на търсения оценител, а при оценка на имоти – и банките, с които работи. Скоро в интернет регистъра ще могат да се търсят и вещи лица по съответния районен или окръжен съд, който обслужват, съобщиха от фирмата “Оценители.нет”.

Подобен интернет регистър на оценители има в САЩ (www.appraisers.com), но той е само за недвижими имоти. Българската база данни е по-обхватна – включва оценители, автоексперти и вещи лица за оценка на всякакви активи - за счетоводни нужди, за ипотечни кредити, апортни вноски, сливания и придобивания, застраховки, делби, разводи, съдебни процеси, извънсъдебни споразумения и пр.

Доскоро у нас имаше няколко държавни институции, които издаваха оценителски удостоверения и лицензи– от земеделски земи до произведения на изкуството, като все още всяка от тях поддържа свой собствен регистър. Повечето от тях не са публикувани в интернет. “Интернет се налага като основно средство за търсене на услуги, особено от младите хора. Досега в мрежата нямаше единен регистър, в който потребителите лесно да намерят търсения експерт – информацията обикновено се предаваше от уста на уста”, коментират от “Оценители.нет”.  Те посочиха, че целта им не е да дублират официалните регистри на оценители, а да извадят от тях ценната за потребителите информация и да я поднесат в удобна за търсене форма.

Оценителската професия е сравнително млада – появява се с навлизането на пазарната икономика в страната. Първите оценки се правят главно за целите на приватизацията. Така Агенцията за приватизация става основната институция, която през последните 20 години обучава и лицензира оценители. Освен нея Министерството на земеделието също издава удостоверения за оценка на земеделски земи, а множество други институти провеждат обучения и издават сертификати за оценители. След дълги дискусии едва миналата година беше приет новият Закон за независимите оценители у нас. С него се създава Камара на оценителите, която да контролира процеса на обучение и лицензиране на оценителите и да следи за качеството на тяхната работа. Според същия закон трябва да се поддържа и официален регистър на независимите оценители.

www.dnevnik.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.