November
23

С остри пререкания между управляващи и опозиция и политически декларации, но с почти пълно мнозинство вчера Столичният общински съвет одобри промените в Общия устройствен план на града. Против заложеното развитие на града до 2030 г. гласува символично само съветникът Георги Кадиев (БСП). Колегите му от червената група гласуваха “за”, но след това заявиха в декларация, че с част от плана се унищожавали зелени зони и се засягали интересите на столичани.

Ябълките на раздора се оказаха теренът на увеселителния парк “София Ленд”, над 800 дка край Казичане и 320 дка в Западния парк. Социалистите се обявиха против на мястото на лунапарка да се отрежда строителство на многоетажни сгради, търговски и бизнес комплекси.

“Там задоволихме интересите на няколко котараци да си строят офиси”, заяви Кадиев. Според него така се посягало на Борисовата градина, защото там имало и други частни терени, които също можело да се застроят. “40% озеленяване не е достатъчно. Там ще изникнат 30-етажни офиси”, възпротивиха се червените. Новият кмет трябвало да си поеме отговорността. Затова социалистите предложиха планът да се разгледа след клетвата на Йорданка Фандъкова, но не бе прието. “В “София Ленд” се предвижда 40% от територията да е за озеленяване, а сега там е пустош”, отвърна главният архитект Петър Диков. Какво щяло да се построи там, зависело от проекта на частниците.

От БСП се обявиха против новото гробище на София да е върху повече от 800 дка край Казичане до парка “Врана”. Селото нямало накъде да се развива, тъй като било оградено от магистрали и територии от “Натура 2000”. Нямало място една къща да се построи. Освен това теренът бил с високи подпочвени води. Социалистите поискаха да се потърси друго място върху по-непривлекателни земи, но това бе отхвърлено. Мнозинството прие гробищата да са край Казичане, но възложи на Диков при възможност да търси и други терени.

“Нуждата от гробни места е огромна. А мястото край Казичане е много добро”, не отстъпи от позицията си Диков. Отношението към гробищата не трябвало да е като към сметищата и да се пращат в “най-боклучавата част на града”. Според плана до новия гробищен парк щял да се построи трамвай, който да довежда столичани и до парка “Врана”. Гробищата трябвало да са паркове и хората да ги посещават поне веднъж на месец, за да не забравят, че всичко е тленно и преходно. Той призна, че на терена има подпочвени води, но решение за тях щяло да се заложи при проектирането. Срещу гробището се обявиха и близо 2000 собственици, чиито земи попадат там.

Дискотеките в Студентския град намаляват

Седем-осем кампуса (миниградчета) ще бъдат обособени около университетите в Студентския град. Това ще бъде заложено в новия подробен устройствен план на района. Общинският съвет реши вчера, че документът трябва да е готов до 6 месеца за разглеждане.

“На финала сме на плана и зоните на кампусите ще са само за университетите”, обясни главният архитект Петър Диков. В градчетата щяло да има само сгради, чиято дейност е свързана с учебния процес и обучението. “Сгради ще има и за храненето, но не хранене в дискотека, а като физиологическа нужда”, поясни той.

Дискотеките извън кампусите можели да останат. Премахването на заведенията, които се намират в обекти с друго предназначение, щяло да е въпрос на решение на собствениците. “Например Зимният дворец не е дворец на спорта, а на дискотеките, но съм сигурен, че собственикът ще вземе нужното решение”, смята Диков.

Според него и ректорите щели да поканят заведенията да се изнесат от помещенията в блоковете. Кампусите щели да бъдат оградени и да има пропускателен режим, въпреки че част от студентите били малко резервирани към това.

130-те жалби срещу плана щели да бъдат разгледани, но голяма част от тях нямало да бъдат приети, защото противниците на документа искали застрояване. Диков обяви, че Административният съд в София се е произнесъл, че дискотека “Амнезия” трябва да бъде премахната. Собствениците оспориха акта за разрушаването на заведението, който бе издаден от ДНСК.

Главният архитект на София Петър Диков: Ще се возим с колело и метро

Зелените площи се увеличават с около 500 дка и София е една от най-зелените столици в Европа. Това е заложено в промените в Общия устройствен план на града.

“Това са главно опазени от застрояване територии. За тях голяма заслуга имат гражданските сдружения, който работиха къртовски, за да ги намерят”, каза главният архитект Петър Диков. Планът предвижда да се възстановят и уличните растения, както и да се опази генетичният фонд на вековните дървета в града.

Северната тангента, на която се разчита, че ще помогне за намаляване на задръстванията в града, можело да започне да се изгражда още през 2010 г. Проектите за нея напреднали, правела се и оценка за въздействие върху околната среда. Имало и декларирана подкрепа от правителството за финансиране.

До 2-3 г. София щяла да има нов магистрален пръстен. В ход били проекти за реконструкция на Южната и Западната дъга на Околовръстния път. Щяло да се изгради и мостово съоръжение при Казичане. Според Диков основното решение на проблема с трафика обаче бил масовият градски транспорт. “Ще се развие и велосипедното движение, което е хит в цяла Европа”, смята главният архитект. Най-много се разчита на метрото.

Предвижда се до 7-8 г. да се изгради напълно мрежата на подземната железница. Част от нея ще е високоскоростен трамвай, който ще минава под центъра на града от бул. “Цар Борис III” до бул. “Ботевградско шосе”.

Промишлените зони в столицата щели да останат, но за тези територии било предвидено и строителство на жилищни и търговски сгради. “Дали производствата ще се изнесат е въпрос на собствениците, но ние им даваме добри възможности там да се построят други неща”, обясни той.

За Витошката яка планът не предвижда нови зони за разширение, а се въвеждат по-строги ограничения на параметрите на застрояване. От терените ще се застрояват само 10% с кота корниз 7 м (бел. ред. - височина на сградата). Озеленяването ще трябва да е 80% от имота.

Диков обясни, че има идея националният стадион “Васил Левски” да бъде “преместен”, но отказа да посочи къде е подходящият терен. Старата сграда на спортното съоръжение щяла да си остане в центъра на града. Планът е разработен на база на 1,5 млн. души жители до 2030 г. и 550 автомобила на 1000 жители. Предстои планът да се одобри и от правителството, за да влезе в сила. Той не може да бъде обжалван.

Малки къщички в Западния парк

Триста и двадесет декара от Западния парк ще бъдат застроени с нискоетажни малки къщички. Това стана ясно при обсъждането на Общия устройствен план на София вчера в градския парламент. Срещу това се обявиха съветниците от БСП и поискаха терените да останат за озеленяване, но това не бе прието от мнозинството.

Владимир Каролев (НДСВ) пък поиска 8 дка градинка в “Красно село”, която бе закупена преди години от бизнесмена Христо Ковачки, да се отреди изцяло за озеленяване. “Това е предвидено”, отвърна му арх. Петър Диков. Съветниците решиха столицата да започне подготовка за кандидатстване на историческия ни център за списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Столичани ще получат 36 нови паркинга

Столичната община ще проектира и ще започне строителство на 36 надземни и подземни паркинга в града през следващата година. Това заяви на сесията вчера председателят на транспортната комисия в градския парламент Радослав Тошев.

Работна група в общината е разгледала всички обсъдени през годините идеи за паркинги и е изготвила обобщено предложение. Оказало се, че 33 паркинга имат готови устройствени планове от години, но заради липса на идейни проекти още не са построени. Вчера съветниците гласуваха в бюджета на общината за 2010 г. да се предвидят пари за плановете.

Част от тези паркинги са на ключови места в града - на пл. “Възраждане”, под пл. “Руски паметник и бул. “Македония”, пред националния стадион, под градинките пред НДК, до Женския пазар. Оказа се, че и 4 паркинга на метростанции са изградени от години, но не са довършени и стоят затворени. Такива имало на станция “Сливница”, “Сердика” и край перона до националния стадион.

И 3 паркинга под училища можело да се проектират през 2010 г. Имало планове за гаражи под 22-ро СОУ, Първа английска гимназия и Софийската математическа гимназия. 17 училища в града били подходящи за изграждане на гаражи под тях. Някои от съоръженията можело да бъдат и автоматизирани - колите да слизат с асансьори, за да не замърсяват въздуха. Плановете щели да се съгласуват с училищните ръководства и родителските настоятелства.

Съветниците възложиха вчера на Центъра за градска мобилност да изработи стратегия за паркирането, транспорта и пешеходните зони в града. В София може да се движат нормално 300 000 коли, а са регистрирани над 1 млн.”, заяви Тошев. Той е привърженик на идеята, че за всяко паркиране в София трябва да се плаща.

54 декара в Южния парк остават зелени

Скандалните 54 дка в Южния парк-втора част ще останат зелени и в бъдеще, съобщи главният архитект на София Петър Диков. Те са отредени за озеленяване. Терените бяха апортирани през 2003 г. от общинското дружество “Софийски имоти” в смесена фирма “София сити къмпани” на цени под пазарните. Целта на смесеното дружество бе да изгради там увеселителен център.

www.trud.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.