December
3

Още не сме забравили времето, когато вратите на банките бяха широко отворени за клиентите си. Всички си спомняме онова време, когато банките финансираха с желание инвестиционните планове на строителни предприемачи и сбъдваха мечтите на населението за собствено жилище… Всички си спомняме времето, когато кредитирането се превърна в двигател на цял един сектор - строителството и всички съпътстващи го дейности.

Но ето, че страницата се обърна. След притесненията на финансиращите институции за здравословното състояние на икономиката ни, на дневен ред изпъкнаха и реалните им страхове от нарастващата безработица в страната. Очакванията са за 10% безработица в края на годината.

Несигурната среда засити апетита на трезорите да финансират плановете на бизнеса и населението. А и последните сякаш не са много склонни да развържат кесиите си, когато хоризонтът се губи в близките месеци и година. В случая, натискът върху цените сякаш изглежда напълно логичният вариант.

Но могат ли банките да си позволят лукса и да допуснат развитие на сценарий за един по-продължителен спад в цените на недвижимите имоти и оттам на още по-големи затруднения и натиск върху предприемачите, използвали заемно финансиране? Във време, когато за самите банки привлеченият ресурс струва скъпо?

В подобен контекст въпросът за ролята на финансиращите институции на пазара на недвижимите имоти сякаш е доста актуален. Ето защо решихме да проверим до колко можем да говорим за развитие в образа на кредиторите от предимно финансиращи институции, към фактор, който може сериозно да повлияе върху избора на клиента при покупката на жилище, например.

„Финансовите институции имат голямо влияние и общо взето те диктуват развитието на пазара за недвижими имоти в България. Банките стават все по-влиятелни и при отпускане на кредит за покупка на жилище”, коментира за Profit.bg Христо Ангелков, главен мениджър на Iris Trade Property Management.

Експертът допълни, че при финансиране банката трябва да е убедена, че кредитоискателят има стабилни доходи и възможността за погасяване, като накратко, даден купувач би трябвало да има 50%-60% собствено финансиране, за да закупи имот.

„В момента и в бъдеще банките ще играят главна роля и ще диктуват пазара за недвижими имоти. Прогнозите са позитивни, като очакванията са, че през пролетта на следващата година банките ще облекчат изискванията си и лихвеният процент ще намалее”, сподели мениджърът. „Финансовите институции влияят и ще продължават да оказват влияние при избора на купувач”.

Той е на мнение, че влияние не може да се оказва единствено върху купувачите с изцяло собствено финансиране. „Проблемът при тях е, че те много трудно вземат решение за покупка на жилище, колкото и добра цена да са договорили при 100%-во плащане”, обясни Ангелков. “Съществува несигурност дали това е най-доброто време за покупка или има възможност цената да се редуцира в бъдеще”.

„Пощенска банка не предлага такъв стандартизиран продукт, тъй като условията са различни от проект на проект, но би могла да предложи на клиентите си различни преференциални условия в определени случаи. Тази възможност се дължи на обстоятелството, че финансирайки един проект, банката е длъжна да бъде запозната и да наблюдава всички аспекти от изпълнението му”, отговори Йонаис Китиксис, началник управление „Жилищно кредитиране” в Пощенска банка, на въпроса дали клиент може да получи финансиране на преференциални условия в проект, финансиран от кредитната институция.

„В този смисъл клиентите могат да разчитат на удобството и сигурността, че банката контролира нужните средства за проекта, следи и допринася за навременното и качественото му изпълнение”, допълни експертът. „Конкретни преференции в условията най-често са свързани с кандидатстване за кредита, което става по-лесно и с по-малко такси от гледна точка на изискваните документи (с които банката вече разполага), а в някои случаи могат да включват и по-висок максимален размер на финансиране и други”.

Йонаис Китиксис сподели, че ангажиментът на банката към бизнес клиентите е да инвестират в качествени продукти и проекти, които крайният потребител (например купувач на жилище) ще избере не само заради номинално намаление в лихвения процент за покупка, а заради добавената стойност на завършения продукт.

Според Христо Ангелков от Iris Trade Property Management прогнозите са позитивни, като се очаква през пролетта на следващата година банките да облекчат изискванията си и лихвеният процент да намалее. Той гледа и с оптимизъм напред като коментира, че според прогнози пазарът се стабилизира, инвеститорите дават добри условия при покупка на жилища и постепенно цените ще започват да растат.

Дали това ще е така и дали банките в обобщаващия си образ ще са факторът, който ще дръпне аварийната спирачка и подкрепи развитието на сектора предстои да видим, като не бива да забравяме, че последните могат да използват и международните си канали за представяне на сектора на недвижимите имоти у нас.

www.profit.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.