December
5

Да дадеш няколко милиона, за да получиш разрешително за строеж на мегакомплекс, и то точно сега, на пръв поглед изглежда като да похарчиш последните си пари за ново портмоне. От една страна, пазарът на имоти във всичките си сегменти вече повече от година е в състояние на пълна летаргия, а банковото финансиране продължава да е скъпо и трудно за намиране. От друга обаче, ако си започнал проекта преди две години и ще го завършиш след четири, моментната ситуация на пазара не изглежда толкова важна.

За мениджърите на дружеството “Арко тауърс” АДСИЦ, които платиха рекордната строителна такса от 3.514 млн. лв., това не е просто проява на оптимизъм, а стъпка към реализирането на проекта им за смесен комплекс с обща площ от 300 хиляди квадрата върху терен от 48 дка в столичния квартал “Банишора”. Според неофициална информация предвидената инвестиция за изграждането му е над 250 млн. евро, като се очаква строителството да отнеме четири години.

В консултантските среди новината беше разтълкувана, като знак че дори и сега София остава атрактивно място за инвестиции. На подобно мнение е и главеният архитект на София Петър Диков, който заяви, че в началото на следващата година се очаква други двама предприемачи също да платят по близо милион лева за разрешителни за строеж на проектите си.

От всичко по много
Освен за най-висока цена разрешителното за строеж проектът на “Арко тауърс”поставя още един рекорд - за най-висока сграда. Или по точно за две кули с височина по 124 метра. За сравнение, най-високата сграда в България в момента е 104-метровият хотел “Родина” в София, а макар и да не е първият небостъргач в идея, тоя е единственият, който е получил разрешително до този момент.

От представянето на проекта на Sofia Architecture Week стана ясно, че след завършването всяка от кулите ще бъде с площ близо 50 хил. кв.м, а идеята на инвеститорите е едната да бъде отредена само за офиси. В другата пък ще съжителстват хотел и жилищни апартаменти. За продажба ще бъдат обявени само жилища, намиращи се на последните етажи на сградата, и по всяка вероятност те няма да са са повече от една трета от цялата сграда. Хотелската част пък ще е на първите седем етажа, като повече от половината от близо 200 стаи ще бъдат луксозни апартаменти.

Източници на “Капитал” разказват, че компанията инвеститор е пред подписване на договор с една от големите международни вериги за управление на хотели, която още не е представена в България. Идеята е същата верига да поеме управлението и на около 120 апартамента, които ще бъдат отдавани под наем.
От “Арко тауърс” отказаха информация, а като причина посочиха публичния статут на дружеството.

Освен кулите в комплекса ще има и търговски център с площ 80 хил. кв.м, паркинг за над 2500 хил. автомобила и няколко ресторанта, включително и върху озеленения покрив на търговската част. Сред другите екстри на комплекса са детска градина, фитнес и уелнес център.

Проектът е направен така, че камионите, които ще обслужват търговската част и ще извозват отпадъците, ще влизат през специален вход, който няма да е видим за посетителите и живеещите в комплекса.

Идеята на инвеститорите е проектът да бъде таргетиран в най-високия ценови клас. От една страна, това ще е лесно заради висококатегорийния хотел, близостта до центъра на града и ключови пътни артерии, включително метро в бъдеще. От друга обаче, зоната не е сред най-престижните, например цените на жилищата в района традиционно са едни от най-ниските за София.

Звезден екип

За консултант на проекта е била наета една от водещите международни компании в сектора на недвижимите имоти - DTZ, като по всяка вероятност тя ще поеме и отдаването под наем на офисите и магазините в комплекса. Това е първия проект на DTZ в България и слуховете в консултантските среди са, че от компанията вече проучват възможности за отваряне на свой офис в София.

Архитектурното бюро Gensler, чието дело е проектът, също е със звезден статус, а комплексът на “Арко тауърс” е премиерата им в България. На фона на други техни проекти, като “Сити център” - нещо като “град в града” в Лас Вегас с 1.67 млн. кв.м разгъната застроена площ, и 632-метрова кула в Шанхай, изглежда като еднофамилна къща. За проекта в София Gensler са работили съвместно с българското бюро “Сектор арх” с ръководител арх. Атанас Панов.

Най-малкото любопитни са и основните акционери в “Арко тауърс”. Според потвърдена информация от трима независими един от друг източници на “Капитал” зад малтийското дружество Arco Towers (виж графиката) стой американският инвестиционен фонд Gramercy (собственик на “Бизнес парк София”. Основен акционер в “Сингулар асет мениджмънт” пък е бившият директор на Агенцията за приватизация Илия Василев.

“Новото портмоне” от инвеститорите едва ли ще остане празно, дори тъкмо обратното. Една от функциите на слабия пазар на имоти са падащите цени на строителните работи и основните материали. Така, ако “Арко тауърс” започнат строителство, скоро ще могат да спестят няколко милиона, а когато след четири години проектът бъде готов, пазарът отново най-вероятно ще е тръгнал нагоре.

Отборът на неботърсачите

Преди началото на икономическата криза част от строителните предприемачи в Българя буквално бяха заровили глава в облаците над страната и се надпреварваха кой точно ще построи първия небостъргач. Причината те така и да не се случат освен кризата е и трудна процедура по издаване на разрешително за високи сгради. Проектът трябва да бъде съгласуван с множество държавни и общински органи. Като по думите на инвеститорите по-веригата най-трудно се получава одобрението на службите по въздушния контрол, с които трябва се съгласува, че сградата не пречи на преминаващите над града самолети.

Според неофициална информация именно въздушният трафик е причината най-високата строяща се сграда в момента в столицата (проекта на “Софарма имоти” в кв. “Дианабад”) да е 80, а не 100 метра. Близо до старта е пък е проектът на  “Форт Нокс” за 130-метрова офис кула на булевард “Цариградско шосе”. За неизвестно бъдеще обаче са отложени проектите на братя Домусчиеви за 180-метрова кула върху терена на бившия завод “Балканкар Средец” и този за небостъргач в Бургас. В мъгла остава бъдещето и на проекта на братята Стефан и Красимир Джанкови за строителството на два небостъргача в квартал “Сердика”. Неясна е съдбата и на стометровата кула “Ропотамо плаза” в близката до центъра част на бул. “Цариградско шосе”, както и на 110-метрова офис сграда зад централна гара, която трябваше да изгради испанската компания “Риофиса”.

www.capital.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.