December
19

Пазарът на офис площи ще се активизира през 2010 г., прогнозира Таня Косева-Бошова, изпълнителен директор на най-големия офис комплекс в България European Trade Center. Раздвижването ще се дължи на няколко основни фактора – стремежът на международните компании да оптимизират разходите си и на българските фирми – да се нанесат в хубави офиси, както и появата на новите качествени офис проекти, които ще бъдат завършени през следващите месеци.

„Първоначалният шок от настъпването на кризата у местните филиали на международните компании отмина. Вместо постоянно да съкращават капиталовите разходите, както в началото на кризисния период, чуждите фирми преминават към оптимизирането им. Това се отразява пряко на отношението им към офис пространството, в което се помещават – те са готови да сменят офиса си, ако получат предложение за имот с по-високо качество на по-добра цена”, коментира Косева-Бошова.

Тя допълни, че местните фирми също стават все по-активни по отношение на възможността да се нанесат в нов модерен офис. Това важи както за компании, които работят в сектори, по-малко засегнати от кризата – например информационните технологии или аутсорсингът на бизнес процеси, така и за такива, които осъзнават предимствата на модерното и качествено офис пространство. Като цяло българските компании ще допринесат за около пет процента от търсенето на пазара на офис площи през следващата година, допълни Косева-Бошова.

Сред изискванията на наемателите през 2010 г. ще бъде това за енергийна ефективност на сградите, тъй като тази характеристика снижава чувствително оперативните им разходи, които представляват значително перо за тях.

Търсенето от страна на чужди и местни компании ще бъде посрещнато от новите проекти, които излизат на пазара в началото на следващата година. Те са реализирани от професионални компании, които имат подкрепата на финансиращите банки, и предлагат отлично качество, включително висок клас енергийна ефективност, на атрактивни цени. Появата на тези проекти ще бъда важен знак за оздравяването и модернизирането на пазара. На челно място сред тях е European Trade Center, който се състои от пет клас А офис сгради с обща разгърната застроена площ (РЗП) от 72 300 кв. м.

Голяма част от тези проекти са концентрирани на бул. Цариградско шосе, по протежението на който се оформя новата бизнес локация на София. Чрез обособяването на тази зона София все повече ще се доближи до големите европейски столици като Виена, Берлин и Лондон, в които големите и качествени офис проекти са разположени извън центъра, в близост до ключовите булеварди. Този процес ще се развива все по-активно с изграждането на новите метростанции.

По отношение на цените, Косева-Бошова не очаква по-нататъшен спад, тъй като спадът е вече изконсумиран през 2009 г. Това се дължи на факта, че през изминаващата година пазарът премина през няколко фази. Първите четири месеца бяха белязани от липса на търсене и изчаквателно поведение от страна на участниците на пазара.

Това доведе до спад на цените и по-голяма гъвкавост от страна на предприемачите – те проявиха готовност както да предложат по-изгодни условия, така и допълнителни услуги като поемане на разходите за довършителни работи или преместване, например. Постепенно, с появата на първите признаци на възстановяване, пазарът се оттласна от точката на замръзване. След различните етапи на развитие на пазара през 2009 г. следва период на нормализиране на ситуацията, коментира Косева-Бошова.

Накратко, постепенно компаниите преминават от изчаквателна позиция към планиране напред, започват да мислят по-дългосрочно, както и да планират наемането на нови площи и преместване през следващата година. За щастие пазарът има какво да им предложи – предстои да бъдат завършени офис сгради с отлично качество, включително висок клас енергийна ефективност, и добра локация, които се предлагат на изгодна цена. Всичко това прави настоящия момент идеалното време за наемането на най-подходящия офис за всяка фирма, заключи Косева-Бошова.

www.imoti.net

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.