December
19

В подножието на Витоша честа гледка са недостроени или празни готови сгради.

За 500 евро/кв. м може да се купи апартамент в София, но той ще е в сграда без инфраструктура, без път, сред новоизградени полупразни блокове.

Това съобщиха брокери по време на дискусия, организирана от списание “Имам имот”.

Под Витоша има много комплекси ново строителство, но до тях ще може да се стигне сега, като замръзне калта, освен това слизат и вълци, обясни Илиян Николов, шеф на “Ремакс България”.

Именно в подобни сгради цените на апартаментите били по около 500 евро за квадрат.

Такава цена плаща този, който е готов да гази калта, допълни Михаил Чобанов от “Бългериан пропъртис”.

До подобни нива паднали и голяма част от апартаментите в Банско. През лятото агенцията продала 25 на цени 500-550 евро за квадрат.

Според брокерите голяма част от новото строителство у нас е с по-лошо качество и от панелките и въпреки свръхпредлагането на жилища качествените са дефицит.

Според Таня Косева-Бошова един от плюсовете на кризата е, че непрофесионалните строители са отпаднали от пазара. Голяма част от тях навлезли покрай бума и мислели, че е много лесно да се купи парцел и да се застрои. Затова на много места се вдигнали некачествени грозни сгради.

Има малки компании, които строят много качествено, дори по-добре от големи строители, но заради липсата на банково финансиране трудно ще оцелеят, смята Диана Антонова от “Явлена”.

www.24chasa.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.