January
15

Горната граница на потребителския кредит става 147 000 лева. Това реши парламентът, който гласува на първо четене законопроекта за потребителския кредит. Досега горната граница на този вид заем беше 40 000 лева. Долната обаче остава същата - 400 лева.

Депутатите одобриха текстове от законопроекта, според които в срок от 14 дни след сключването на договор за потребителски заем, можем да се откажем от него. Ако се спази срокът за отказ, не се дължат неустойки, както и обяснения за причините, е записано в законопроекта. Клиентите на банката ще й върнат само главницата, както и лихвата, начислена за съответния период. Те трябва да направят това без неоправдано забавяне и не по-късно от 30 календарни дни, считано от изпращането на уведомлението до кредитора за упражняване правото на отказ.

С новия закон се въвежда стандартизирана форма за предоставяне на преддоговорна информация - т. нар. “Стандартен европейски формуляр за предоставяне на информация за потребителския кредит”. Всички кредитори задължително трябва да предоставят този формуляр преди сключване на договора за кредит.

www.trud.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.