January
19

Нов устройствен план ще прекрои най-големия столичен квартал “Люлин”. Схемата ще определи за какво е предназначена всяка педя земя, върху чиято територия се намират десет микрорайона с официално население над 120 000 души. Софийската голяма община е обявила конкурс за изработване на плана, който ще предопредели развитието и цялостния облик на “Люлин” в следващите 20 години.

Новият план на района ще бъде в съответствие с общия устройствен план на София, коментира главният архитект на столицата Петър Диков. Проверка на “Монитор” в регистъра на Агенцията по обществените поръчки показа, че мераклиите да чертаят новата схема на “Люлин”

могат да подават оферти до 1 март

тази година. Основните критерии за класиране на участниците ще бъдат цената на изработката на плана и времето, за което той ще бъде напълно готов. Столичната община все пак поставя краен срок за изпълнителя до 30 декември 2010 г.

Победителят първо ще трябва да направи цялостно проучване на територията на “Люлин”, като събере информация за собствеността на незастроените терени, пише в заданието на поръчката. Другото условие за архитектите е да предложат прекрояване на района, но чрез запазване на сегашните обособени зелени площи, улици и друга общественозначима инфраструктура. За останалите имоти трябва да се изработят точни схеми, в които да е предвидена височината на бъдещото строителство.

Това на практика означава, че парковете и градинките няма да се заливат с бетон коментираха архитектурните експерти.

Както “Монитор” писа, през 2008 г. беше направено подобно прекрояване на район “Младост”, което предизвика редица протести, тъй като близо 60 зелени площи бяха отредени за строежи. След дълги обществени дебати планът беше преработен и предстои внасянето му за обсъждане и гласуване в местния парламент.

До края на месеца ще представим на общинския съвет и плановете на “Дружба” и Студентския град, съобщи миналата седмица главният архитект Петър Диков.

www.monitor.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.