January
26

С над 10 по-малко са се свили цените на имотите в България през последната четвърт на годината. Пети пореден тримесечен спад регистрират цените на имотите в България, показват данните на Националния статистически институт, а цените са се върнали на най-ниските си нива от началото на 2007 г. досега. Това е вторият годишен спад от началото на статистиката през 1993 г. след 1.6% поевтиняване на имотите през 2000 г.

Според оповестената информация средната цена на кв. м. застроена площ в България през третото тримесечие на годината е била 1001.72 лв. Това е най-ниската цена на от последната четвърт на 2006 г., когато средната стойност е била 988.17 лв. за кв. м. На годишна база цените на имотите в България са се свили с 26.3%, а на тримесечна - с 1.9%, което е най-малкият спад на индекса за цялата минала година. Това е и най-малкият спад на тримесечна база от края на 2008 г. насам, когато започна контракцията на цените според НСИ.

През първото тримесечие на миналата година статистиката отчете спад на цените от 12.4%, през второто свиването бе с 9.7%, а през третата четвърт средната стойност на имотите в България е намаляла с почти 5%, показва още статистиката. Спрямо пиковата стойност на цените, отчетена през третото тримесечие на 2008 г., спадът е с 29.4%.

Най-много - с 37.5% са паднали цените на имотите в Пловдив, където средната стойност на кв. м. застроена площ е била 1012.33 лв. В Русе спадът на цените за 2009 г. е 36.7%, а в София - 33.2%. На годишна база няма град, следен от статистиката, в който да е отчетен ръст на цените на имотите, а най-малък спад е отчетен в Хасково - 7.1%.

На тримесечна база обаче в 16 регионални центъра се наблюдава ръст на цените на имотите, показва статистиката. лидер по този показател е Видин, където кв. м. застроена площ е поскъпнал с почти 10% спрямо третото тримесечие на годината. Плевен оглавява негативната класация с 6.4% спад на тримесечена база. В София имотите са поевтинели с 3.4% за последните 3 месеца на 2009 г.

Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващи жилища - апартаменти (изключват се новопостроени апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.

www.pari.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.