January
28

Живеещите в центъра на София няма да плащат 70 лв. годишно, за да паркират колата пред дома си. По молба на Цветан Ватев Върховният административен съд отмени окончателно таксата.

Недопустимо е общината да взема по 70 лв., и то предварително, и в същото време да не гарантира “услугата” на всички. Абсурдно е “привилегията” да важи само за собствениците на коли, които живеят в центъра на София по постоянен адрес, но не и по настоящ. И едните, и другите имат еднакви права, гарантирани им с конституцията, мотивира се съдът.

Магистратите не приемат и ограничението преференциалното паркиране да се прилага само за една кола на жилище. Всеизвестно е, че в един апартамент често живеят две семейства - възрастно и младо, и двете могат да имат по един автомобил. Дори и да живее само една двойка, нормално е и двамата съпрузи да имат отделни коли, които да ползват ежедневно самостоятелно, изтъкват магистратите.

Паяците в столицата пък вече ще работят и през нощта. Засега заповедта, която вчера издаде кметът Йорданка Фандъкова, се отнася само за малките часове през уикенда. Машините ще дебнат за неправилно паркирани автомобили пред дискотеките и нощните клубове.

В акцията ще се включат два паяка, които ще работят по разпореждане на Пътна полиция. Те ще обикалят столицата в нощите срещу всяка събота и неделя от 22 до 6 часа. Засега акцията ще продължи 3 месеца. Санкционираните шофьори ще плащат по 29 лв. за наказателен паркинг, глоба за неправилно паркиране и ще се разделят с контролни точки.

www.24chasa.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.