January
29

В 92 общини пазарът на земеделска земя блокира за втори път в последните три месеца. Спрени са всякакъв вид разпоредителни сделки, включително договори за аренда.

Проблемът е, че няма кой да издава скици за имотите. Контрактите с геодезическите фирми изтекоха през ноември, сега тече процедура за избор на нови. През декември сделките бяха размразени временно, след като земеделското министерство удължи старите договори до Коледа. След Нова година обаче пазарът отново влезе в девета глуха.

1/3 от страната отново без сделки със земя

Покупко-продажбата на земеделска земя е блокирана в 1/3 от страната, защото няма кой да издава скици за имотите.

www.dir.bg

Най-силно засегната е Североизточна България. Поради проблема не се извършват разпоредителни сделки с чернозем в 2/3 от Добричка и Разградска област, във всички 7 общини на Силистренска област, в част от Търговищка област (Попово и Опака) и в Шуменско.

За 92 общини в страната продължават процедурите по Закона за обществените поръчки за избор на фирми, които да издават скици по картата на възстановената собственост (КВС). В тези райони договорите със старите фирми изтекоха през ноември 2009 г. След това сделките със земеделска земя станаха невъзможни.

Последваха много сигнали в редакцията на в. “Труд” и след серия публикации Министерството на земеделието удължи срока на действие със старите фирми.

Анексът обаче изтече на 22 декември и след Нова година проблемът със скиците се върна с пълна сила. От земеделското министерство увериха вчера, че офертите на кандидатите са отворени и до дни ще бъдат издадени решенията за възлагане на поръчките. След това обаче има 10-дневен срок за обжалване от загубилите фирми. В най-лошия вариант засегнатите райони може да останат още 1-2 месеца без пазар на земя.

Зарибявка - в Кипър продават коли с терени в Ямболско

Кипърски дилър на автомобили дава бонус - парцел на 5 км от Ямбол, при покупка на кола. Изданието “Сайпръс мейл” пише, че ако автомобилът е с цена 12 000 евро, бонусът е земя с площ 1,34 дка. И тук идва най-интересното. За да може собственикът да строи върху терена, трябвало да купи още два парцела. Защото имало български закон, който позволявал строителство, само ако парцелът е над 4 дка.

Такъв закон у нас обаче няма…

www.trud.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.