February
17

Първият месец на годината донесе намаляване с около 0,5 процента на лихвите по ипотечните кредити за закупуване на жилище. Това се казва в анализ на консултантската компания “КредитЦентър”.

Подобна конюнктура е необичайна за януари, защото подобни промоции обикновено се лансират през пролетта. По-изгодните оферти изкарват на пазара клиенти със стабилни доходи които проявяват интерес за кредит и се надяват да купят изгодно имот с инвестиционна цел. Те бързат да разгледат предложенията за продажба на жилища с надежда да сключат сделката на живота си.

Общият обем на отпуснатите нови ипотечни кредити през първия месец на годината се увеличава. Расте делът и на сделките в по-малките населени места, което оказва влияние върху средния размер на кредитите. Неговото понижение не е основание за песимизъм, тъй като обемите, а не размерите, са ключови за съживяването на пазара. Към покупка на имот с кредит интерес имат клиенти вече с по-разнообразен социален и финансов статус.

34 668 евро е средният размер на взетите кредити за страната, а съотношението евро/лева е 91/9 в полза на единната валута. Най-активните кредитополучатели за периода са били младите семейства. Тяхното завръщане на пазара е знак за стабилизиране и успокоение. Те представляват над 45% от всички потребители за месец януари. В резултат на предлаганите по-високи проценти финансиране се наблюдава активност и при най-ниската възрастова група - между 18 и 25 години. През януари са се увеличили сделките на хора в зряла възраст.

Пример за такава е семейство от малък град, дошли преди кризата заедно с децата си - студенти, да живеят и работят в София. През първите две години тук те са плащали по 500 лв. месечно за апартамент под наем. Ниските цени на имотите и рекламните предложения на банките ги мотивират да потърсят двустайно жилище, което да купят. Имат спестени 14 000 евро и теглят 28 000 от банка при лихва 8%.

За срок от 20 години ще имат месечна вноска от 240 евро - малко по-малко от сумата, която са заделяли до момента за наем на жилище. Над 62% от домакинствата, взели ипотечен кредит през януари, са с месечен доход от 1500 до 2500 лв. Най-малък е делът - 5,6 на сто, на семействата с доходи под 1500 лв.

Продължава тегленето на ипотеки с цел рефинансиране на няколко различни по размер и вид кредити (потребителски, по кредитни карти, стокови и др.). В началото на февруари се появи на пазара и кредит с точно такова предназначение. Това остава единствен вариант за хората с натрупани много задължения - месечните плащания по които вече им тежат, и силно натоварват семейните бюджети.

Среден размер на кредитите (евро) и съотношение евро/лева (в %):

София    46 265    92/8

Варна    34 820    82/18

Бургас    31 810    78/22

Пловдив    27 566    76/24

Най-теглени са сумите до € 30 хил.

И в началото на 2010 година най-голям дял продължават да заемат ипотечните кредити между 10 и 30 хиляди евро. Причините са две - от една страна нежеланието на клиентите да теглят големи суми, при които рискът е по-висок, и от друга страна - по-големият дял на сделките в по-малките населени места, където най-често се купуват имоти на стойност до 25 000 евро.

Кредитите между 30 и 50 хиляди евро са следващите най-популярни за кредитополучателите и почти 90% от тях са усвоени в София и Варна. Сумите под 10 000 евро продължават да се теглят под формата на потребителски кредит, където процедурите и разходите са значително по-ниски.
Срокът, за който се теглят кредитите, е най-често между 10 и 15 години (34,6%) и между 16 и 20 години (32,5%). Страхът от оскъпяване отдръпна клиентите и ипотечни кредити със срок от над 30 години изцяло липсват.

www.imoti.net

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.