March
19

България е готова да даде 41 млн. евро допълнително за строителството на магистрала “Люлин“, но в замяна изпълнителят “МАПА-Ченгиз“ трябва да даде на български фирми 70% от оставащата по проекта. Това стана ясно вчера от изказване на регионалния министър Росен Плевнелиев. Преговорите по т.нар. план Б за магистрала “Люлин“ все още не са приключили, въпреки че крайният срок според Плевнелиев бе миналата седмица. Тогава той обяви, че турският консорциум има 38 претенции към държавата.

Вчера Плевнелиев каза, че исканията на строителя вече са станали 42, а претенцията е за 78 млн. евро, т.е. турският консорциум иска 56% оскъпяване. Пазарлъкът продължава. Вчера от “МАПА-Ченгиз“ потвърдиха само, че са съгласни български фирми да поемат част от работите. На въпрос на журналисти откъде ще бъде платена разликата в цената, Плевнелиев обясни: “Помолили сме експерти от ЕК да дойдат, за да се види каква част от тези разходи могат да бъдат поети в рамките на правилата и нормите на ЕК“. Основното финансиране за “Люлин“ идва от програма ИСПА и заради закъснението на обекта има опасност парите да бъдат изгубени.

Българският строителен бранш отдавна иска да се заеме със строителството на магистрала “Люлин“. Вчера председателят на Браншова камара “Пътища“ Румен Йовчев приветства постигнатото и подчерта, че “при избора на български помощници не трябва да се провеждат обществени поръчки“, защото турският консорциум има право да сключва договори с каквито подизпълнители прецени. “Трябва да бъдат избрани 5-6 български фирми, които да работят по обекта на отсечки и той да бъде завършен в срок“, коментира Иван Бойков от Камарата на строителите в България.

МРРБ ударно е разплатило 62 млн. лв. към строителни фирми през последните няколко дни. Това съобщи пред “Сега“ Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Общият размер на плащанията по стари договори вече е 120 млн. Само преди дни строителният министър обясни, че са платени едва 58 млн. от дължимото. Тогава строителният бранш предложи приоритетно да се погасят задълженията към малките фирми, които са в най-затруднено положение. Споразумение от края на миналата година между финансовото, регионалното министерство и строителния бранш предвиждаше до края на март тази година да бъдат разплатени 200 млн. лв.

www.dir.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.