March
24

Достигнат ли е пикът на падането на цените на жилищата, или те ще продължат да поевтиняват още? Това е основният въпрос, на който търсят отговор желаещите да купят апартамент.

Отговорът на поставения въпрос е “зависи”. Според агенциите “Форос”, “Колиърс”, “Адрес” и “Българиън пропъртис” цените на жилищата ще продължат да падат поне до началото на юли, като прогнозите са те да поевтинеят с още 10%, след което ще се стабилизират. Други компании като “Аристо”, “Явлена” и “Би енд Ейч имоти” смятат, че дъното вече е достигнато. От “Аристо” дори прогнозират, че до края на годината ще има ръст от поне 10% на цената на жилищата. Изпълнителният директор на “Адрес” Цветелина Тасева обаче предупреди, че цените могат и да се сринат, ако банките решат бързо да реализират на пазара придобитите от лоши кредити жилища.

Силата на купувачите

Апартамент за около 70 кв.м, тухлен, вътрешен, обзаведен, в добър район, за 40 хил. евро. Примерът е малко краен, но илюстрира нагласите на купувачите в София и Варна. Действителността обаче е друга. Маркетинг мениджърът на “Адрес” Калоян Богданов посочи, че за обявената сума може да се купи около 70 кв.м недовършен апартамент в сграда без акт 14 (което е рискова сделка), панел от 60 кв.м или около 45 кв. м жилище ново строителство. Клиентите на “Колиърс” търсят жилища на цени под 1000 евро на квадрат, като настояват за добър имот и включени довършителни работи в цената. Не сме сключвали сделка на цена под 900 евро, каза Татяна Емилова, мениджър “Жилищни площи” в “Колиърс”. Според нея себестойността на едно жилище варира от 400 до 800 евро/кв.м в зависимост от локацията, вложените строителни материали и качеството на работата. Затова желаните цени от 200-300 евро/кв.м в София и Варна няма как да се случат, категорични са брокерите. На практика и продавачи, и купувачи изчакват, още повече че за разлика от дните на лудо покачване на пазара купувачите имат самочувствието на силната страна. Това ги кара да изчакват със сделките въпреки уверенията на някои брокери, че дъното вече е достигнато.

Добрият стар наем

Годините, за които жилището се изплаща при текущите нива на наемите, е един от основните показатели на пазара на имоти. В България в момента този период е от 16 до 20 години, показват изчисленията на агенциите. Например при средна продажна цена от 948 евро/кв.м, каквато е в момента в София, и среден наем от 4.67 евро/кв.м жилището ще се изплати за около 17 години, посочиха от “Форос”. За Варна при средната цена от 907 евро/кв.м и наем 4.04 евро/кв.м срокът на изплащане е 18.7 години.

През тази година хората ще предпочетат да наемат жилище, отколкото да купуват, прогнозират от “Адрес”. Ако за момента съотношението продажби-наеми е 2/3, очакванията ни са то са се движи към съотношение 1/3 през годината, коментира Калоян Богданов. Причината е, че хората с нестабилно финансово положение ще предпочитат да наемат, вместо да купуват, а техният брой ще нараства през идните месеци заради по-слабата икономическа активност, прогнозирания ръст на безработица и намаляващи доходи.

Спадът досега

Цените на жилищата през миналата година загубиха около една четвърт от стойността си (около 22%) до 548 евро/кв.м, показват данните на Националния статистически институт. За София спадът е дори по-голям - 25.42%. Ако се сравни обаче най-високата стойност на имотите по данни на НСИ през третото тримесечие на 2008 г. спрямо най-ниската - през четвъртото тримесечие на 2009 г., жилищата са поевтинели с близо 30%. Агенциите за имоти дават малко по-високи проценти, като максимумът е 36%.

www.dnevnik.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.