March
30

Кризата на пазара на имоти се изразява в една добра за купувачите новина - спад на обявените продажни цени. Разбира се, всяка монета има и друга страна, а лошата е, че купувачите трудно достигат до финансиране в условия, когато банките са завишили изискванията си. Все по-често ставаме свидетели на регистриране на сделки на „рекордно ниски цени”, не само в по-малките градове, но и в столицата.

И докато сделки при нива от 250 евро за кв. м. в столицата са мечта за купувачите и ужас за продавачите, то такива се случиха към края на миналата година, макар и само за няколко имота. Нека да разгледаме, какво може да се купи за най-малко пари в големите градове на страната. Става въпрос за едностайни жилища обявени за продажба най-често от изпаднали в затруднение да обслужват своите кредити продавачи и то не в най-добрите квартали.

1. Русе

С обявена продажна цена от 6 500 евро, едностаен апартамент в кв. Дружба 3 с квадратура от 30 кв. м е единственото предложение под 10 000 евро, което се открива в популярен сайт за имоти. Въз основа на обявената цена, кв. м излиза по 217 евро.

Трябва да припомним, че Русе оглавява класацията сред петте най-големи града по ниски цени, със средна за обявените за продажба жилища от едва 462.36 евро за кв. м.

2. Варна

Най-евтиният обявен за продажба едностаен апартамент във Варна е в кв. Аспарухово, за цена 10 490 евро. Той е с квадратура от 22 кв. м и е разположен в нова тухлена сграда. Въз основа на обявената продажна цена, квадратният метър струва 476.81 евро.

3. Бургас

Тук цената на най-евтиния едностаен апартамент е 13 500 евро, като той е с площ 20 кв. м. Жилището отново е на партер, а кварталът е Възраждане, до Борисовата градина. Цената за кв. м идва при ниво от 675 евро.

4. Пловдив

В града на тепетата откриваме едностайно жилище, обявено на цена от 10 100 евро. То е на първи етаж и е с площ от 25 кв. м, или 404 евро за квадрат в квартал Изгрев.

5. София

Най-скъпи сред евтините са едностайните жилища в София. Най-ниската оферта откриваме при 14 040 евро, или 390 евро за кв. м., за жилище в Дружба 2 от 36 кв. м.

www.profit.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.