April
11

НАП: Първо женитба, после имот

Публикувано в: Законодателство от Антон Илиев

Броени дни преди крайния срок за деклариране на данъците се оказа, че указание на НАП ограничава правото на данъчни преференции за семейства с ипотечен кредит. Дарик радио събра мнения на експерти по спорната тема. Според указание на Националната агенция за приходите на данъчното облекчение ще имат право само тези млади българи, които първо са сключили брак и после са си купили дом.
А онези, които са решили първо да купят жилище, а едва след това да сключат брак, дори и месеци по-късно, няма да могат да се възползват от законовото право.
В закона няма изричен текст, който да указва дали бракът трябва да предхожда покупката на дом. Разписаната още в края на миналия парламент възможност в Закона за данъците върху доходите на физическите лица ви дава право, ако имате граждански брак и сте си купил единствено жилище с ипотека, да ползвате отстъпка от данъците си, при условие че вие или партньорът ви не сте навършили 35 години към датата на теглене на кредита за дома ви. Има и допълнителни условия - като това да не притежавате идеални части от друг жилищен имот, договорът за заем да не е на името на друго лице, както и да е ипотекирано самото ви жилище, а не друга собственост.
Хасан Адемов от ДПС, който беше и председател на социалната комисия в миналия парламент смята, че тълкуването от страна на директора на НАП е неточно, защото един от принципите на правото е, че този който издава законодателния акт, той е в правото си да тълкува този акт. “Когато се създават условия за намаляване на приходите в бюджета, кръгът на лицата, които са данъчно задължени и плащат осигурителни вноски, се разширява с всякакви възможни средства, включително и с такъв тип указания. И от друга страна се правят опити за намаляване на кръга на тези, които ползват права, като това с облекченията за млади семейства. Това е едно некоректно поведение от страна на НАП и трябва да се потърси някаква възможност”.
Според говорителя на НАП Росен Бъчваров законът не е достатъчно ясен и затова се налага тълкуване. „Поддържаме становището си, но ако законодателят има идея, че текстът не е достатъчно прецизен, а то е ясно, че и старият текст и този, който е в действащия закон, са доста далеч от достатъчната детайлизация”, каза той.
Това е поредният спор около преференцията. Миналата година тя бе атакувана, поради факта, че дискриминира кредитополучатели, които не отговарят на условията - примерно лица на възраст 36 години. Въпреки това ГЕРБ се отказаха от идеята си да премахнат текста и той важи при тазгодишната данъчна кампания.

www.dir.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.