April
19

От петък 13-годишният Борис Христов и родителите му Марияна и Сашо са без дом. Семейството загуби в съда делото за парцел, купен от общината, за който се явили наследници. Те придобило някога имота по т.нар. Параграф 4, но нотариален акт не е бил издаден и след няколко загубени дела сега са на улицата.

Борко спи в автомобил на приятел на баща си, а родителите му в палатка, опъната на пътя срещу къщичката, в която са живели до идването на съдия-изпълнител в петък. Борко е ученик по спортна гимнастика в Спортното училище във Варна. Сашо Христов работел като корабен заварчик, но след съкращения в Корабостроителния завод във Варна от една година е без работа, а Марияна работи сезонно в курортите.

Във вилната зона “Ментешето” съдбата на бездомното семейство очакват десетки. Парцелите във вилната зона, която е на метри от варненския кв. „Владиславово”, са раздадени преди повече от 40 години. Земята на семейство Христови е получена от майката на Сашо като работеща във варненския „Винпром”. През 1997 г. кметството „Владиславово” предявява претенции към парцела. Заведено е дело във Варненския районен съд и Сашо Христов по решението на съда е задължен да плати мястото. Плаща  17 000 лв. и получава документ за платената сума.

Започнах да строя къща, тъй като нямаме никакъв друг имот, разказва бившият корабен заварчик, който се чуди къде да заведе семейството си. С много труд семейството успява да струпа малката си тухлена къщичка, в която живеят до петък. Във вилната зона няма вода и Сашо изкопава кладенец. Засажда овошки и лозе и от някогашната хавра прави дом и градина. Заедно със съседите си по стопански начин и за своя сметка електрифицират имотите.

След облагородяването на терена започват и проблемите. От някъде изникват наследниците на бившия собственик на имота Димитър Синилов. Те завеждат дело, което се точи цели осем години от Варна до последната инстанция в София.

11 бивши собственици водят в момента дела срещу настоящите ползватели на имотите. Нито един бивш собственик обаче не води дела за място, което е останало нераздадено по постановление, защото такива имоти приличат на змиярници, казва съседката Веска Демирева. И тя, и другите й съседи, които живеят на тръни в имотите си, смятат, че държавата трябва да ги защити, тъй като земите са раздадени по постановление на Министерския съвет.

www.monitor.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.