April
22

Феновете на Михаел Шумахер у нас скоро ще сменят дивана пред телевизора с място на трибуната. Старото военно летище в Доброславци ще се превърне в писта за състезания от Формула 1. Проектът за гигантското спортно трасе бе представен при посещението на премиера в Катар и Кувейт и шейховете проявили сериозен интерес към инвестицията.

До края на месеца в Министерския съвет ще се гласува решението за създаването на българо-катарска инвестиционна компания с капитал 500 милиона долара. До седмица пък трябва да заработи и смесена комисия с експерти от двете държави, която да обсъди проектите, съобщиха от правителството.

Теренът на летище Доброславци е около 3000 дка, а проектът за пистата е на белгийски специалист с дълъг опит в създаването на подобни съоръжения, пише в правителствената презентация. Когато изработените планове били наложени на терена в Доброславци, те съвпаднали перфектно. Големите преимущества са, че пистата ще е само на 4,8 км от Околовръстния път на София. Близостта на летището също е плюс, а наличието на ток, вода, канализация и газопровод улеснява изграждането и експлоатацията на спортното съоръжение. В региона има и изградена инфраструктура.

Предложението на България към чуждите инвеститори е държавата да предостави терена, чиято оценка е 180 млн. евро, а вложителите да дадат още толкова пари за проекта. Ангажимент на държавата ще е да построи и директен път до софийската аерогара. Чужди фенове на Формула 1 ще могат да се придвижват и от запад по магистрала “Люлин”.

След близо двугодишните преговори България вече има предварителен договор за домакинство на състезания от Формула 1 от 2012 г. до 2016 г. Предвижда се и възможност за удължаване на срока. Вече е подписано и споразумение с Dorna spоrt за организирането на кръг от шампионата по Мото GP.

Пистата за Формула 1 ще “отвори” Софийското поле за съвсем нови начинания. Идеята е зоната да се превърне в модерно и зелено предградие, каквито имат всички европейски столици. Към цялостната визия на региона е и превръщането на Кремиковци в източноевропейски делови и високотехнологичен център. Чисти производства, съчетани с офиси и зелени площи, трябва да сменят замърсяващите околната среда металургични цехове и промишлени зони.

Табаните на рудник “Кремиковци” са подходящо място за производство на зелена енергия, твърдят експерти. Екопроект за тях предвижда, на площ от 5000 дка да се изградят съоръжения, които могат да произвеждат 150 MW чиста енергия. Ако металургичният комбинат “Кремиковци” се самопочисти, като се претопи скрапът от отпадналите производства, в него може да се обособи независима ТЕЦ, пише още в проекта. Така отоплението на целия нов комплекс ще се осигурява на ниска цена.

Само на 4 км от пистата, в Кътина, пък се предвижда изграждането на голямо голф игрище. На него също могат да се провеждат състезания от световния шампионат. Към голфа е проектиран и комплекс от други спортни площадки и жилищни резиденции.

www.standartnews.com

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.