May
21

Най-лошото от кризата най-вероятно вече е зад гърба ни. Едва ли ще станем свидетели на по-нататъшно значително повишение на безработицата, което означава, че хората, които са на работа е доста вероятно, че ще си я запазят, коментираха специалисти по време на банковия панел на форум „Шумът на парите”, организиран от Profit.bg.

Ако сте на възраст между 25 и 40 години, нямате значителни кредитни експозиции и сте все още на работа, то идеята да си купите в момента имот с цел основно жилище не е лоша, според Емил Ангелов, зам. изп. директор на Банка Пиреос.

При отговаряне на горните условия със сигурност ще получите банково кредитиране.

Други фактори в полза на вземане на решение за покупка на имот са анализите на банката и строителните предприемачи, които сочат, че цените едва ли ще продължат да падат с темповете от последната година, като по-ниски може и да не видим, допълни Ангелов.

„Ако покупката на основно жилище стои на дневен ред, то моментът е подходящ. Ако преди, всеки можеше да вземе кредит, то сега ситуацията се промени коренно. Много хора загубиха работата си. Има несигурност сред домакинствата, което променя начина на мислене. Дори да има доходи, домакинствата предпочитат да изчакат още половин година, или година да усетят стабилността”, допълни Ангелов.

Банките са кредитирали и ще продължават да кредитират. И ако се говори за спиране на кредитирането преди половин година, това не е точно така. Ситуацията може да се сравни с движението на автомобил. Ако преди две години сме карали със 150 км/час, то при скорост от 40 км. ч., много хора биха казали, че сме спрели, според зам. изпълнителния директор на банката.

Разбира се, при добро време и сух път автомобилът ще започне да ускорява. Първите признаци са вече налице. Появиха се реклами на ипотечни кредити от почти всички водещи участници на пазара.

Преди половин година подобни реклами липсваха. В същото време, конкуренцията води до сегментиране сред банките и предлагане на различни допълнителни опции, като застраховане срещу безработица, преференциални условия за първата година и мн. др.

Банките набраха значителен по размер и относително скъп капитал, който няма как да бездейства твърде дълго време, коментира Ангелов.

В същото време се наблюдава тенденция на низходящ натиск върху лихвите по кредитите, което допълнително може да се окаже стимул за вземане на решение за покупка на имот.

На пазара предлагането е с превес, което пък дава възможности на потенциалните купувачи да преговарят за цени и условия, които не са виждани през последните четири години. Цените на имотите са на нива от 2006 година, преди старта на бума.

Форум „Шумът на парите” се осъществи със съдействието на Карол Капитал Мениджмънт, Булброкърс, Енемона, MKB Unionbank и ЗАД Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп.

Медийни партньори на форума са БТА, darikfinance.bg, econ.bg, infostock.bg, insurance.bg, money.bg, сп. Мениджър, в. Стандарт, Търговски вестник, радио FM+, EBF Business TV, както и forexnews.bg и banknews.bg.

www.profit.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.