May
25

С отварянето на трите нови мола в София на 1000 столичани вече се падат по 123 квадрата площ в големи търговски центрове, съобщи Сергей Койнов, управляващ партньор на Forton International. Според Койнов пускането им в експлоатация е от значение за други 250 000 нови площи в големи търговски центрове в провинцията.

Отварянето на нови молове в столицата увеличи конкуренцията и намали оборотите и разходите на някои търговци, защото те наеха магазини и в новите центрове, уточни той. Спадът на наемите по главните търговски улици в големите градове от началото на годината е около 44%, а в моловете ­ около 12 на сто. Поевтиняването на арендите е по-голямо в провинцията и по-малко в София, добави Койнов.

В сравнение с домакинствата в Западна Европа задлъжнялостта у нас не е висока и това даваш шанс на пазара на недвижими имоти. Това смята Лъчезар Богданов, управляващ партньор в Industry Watch. Според него в момента цените на жилищата са сравнително ниски, заради трудния достъп и скъпите кредити. При висока цена на ипотечните заеми жилищата винаги поевтиняват, поясни той.

В момента БВП на глава от населението е 43% от средното за страните от Централна Европа, а преди 10 години е било 31 на сто. Словакия е на 62% от нивото в тази част на стария континент. Големият шок за пазара на недвижими имоти според Богданов идва от липсата на инвестиционни потоци.

До кризата не успяхме да привлечем дългосрочни инвеститори на имотния пазар и сега ще се наложи доста да почакаме, смятат експерти от сектора.

www.monitor.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.