May
25

Лошите кредити ще продължат да нарастват в България и Румъния, тъй като двете страни изостават след останалите държави в региона по отношение на възстановяването от икономическата рецесия. Това се казва в анализа на Deutsche Bank, цитиран от Mediafax.

Като цяло лошите кредити в Централна и Източна Европа се доближават до максималните прогнозни нива и се очаква да отчетат лек ръст в следващия период, вследствие на трудната икономическа ситуация и увеличението на безработицата.
Провизиите за лоши кредити са на комфортни нива, с изключение на Украйна, Литва и Русия, твърдят банковите експерти.

Въпреки икономическото възстановяване в региона от германската банка очакват спад в кредитирането. Наличността на външно финансиране и нарастването на лошите кредити ще бъдат важни фактори за ръста на кредитирането в следващите месеци.

Румъния, заедно с Албания, е поставена във втората категория по риск по отношение на банковия сектор. Най-трудно е положението в България, Македония и Сърбия, които са с високо ниво на риск, докато по-голяма част от държавите в Централна и Източна Европа са в последната група с най-нисък риск.

По отношение на влиянието върху реалната икономика висок риск има само при Албания, България и Македония. Останалите държави в региона са малко уязвими, според Дойче банк.

http://www.standartnews.com/

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.