May
28

Домоуправителите в жилищните сгради ще бъдат вече платени. Това e една от промените, които се обсъждат в Закона за етажната собственост. Корекциите се подготвят от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и се очаква да бъдат внесени в парламента до края на юни.

Целта е да има стимули за хората, които развиват общественополезна дейност, коментираха от министерството. Проблемът бил, че в закона трябва да се посочи минимално възнаграждение, а не е сигурно дали това ще хареса на всички.

В много блокове и в момента домоуправителите и касиерите получават минимално възнаграждение за работата си. Сега нещата ще бъдат законово регламентирани.

Въпросът е дали този текст ще се приеме, тъй като ще трябва да посочим някакво минимално възнаграждение, каза шефът на “Жилищна политика” в МРРБ Теодор Илиев. Не навсякъде хората имат финансови възможности да плащат заплата на управителните си органи.

Друга важна промяна в закона е отпадането на задължителната регистрация на обикновените общи събрания на собствениците в общините, както и на домовите книги. Сега срокът е 30 юни 2010 г. Регламентира се по нов начин и съдържанието на домовите книги. В тях ще се вписват само трите имена на собственика, на членовете на домакинството и номерът на жилището. Ако в апартамента има наематели, те също трябва да бъдат посочени в книгата. С оглед на защита на личните данни не трябва да се вписват ЕГН-тата на живеещите, нито документите за собственост. Това и сега не е задължително, но много домоуправители са искали и такива данни.

www.trud.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.