June
2

Сега е моментът да си построите къща, да довършите започнатата или да си спретнете големия ремонт, планиран от години, категорични са експертите. Цените на материалите, земята и работниците поевтиняха сериозно в кризата и направиха начинанието с поне 50% по-изгодно.

Най-голям спад имаше в цената на тухлите четворки, обясни Тошко Тотев, шеф на асоциацията на търговците на строителни материали. През 2009 г. те поевтинели с около 40% - от 80-90 ст. до 55-60 ст. за брой на дребно. Толкова стрували и в момента.

Понижение от около 10-20% имало и при материалите за изолация, т.нар. EPS (експандиран полистирол - стиропора) и XPS (фибрана). От началото на годината обаче имало увеличение на цената на суровината на световните пазари.

Това накарало производителите да направят опит да я повишат с около 5-10 на сто от началото на тази година. Възможно било обаче то да не се приеме от потребителите и те да ограничат търсенето и цените да се върнат надолу.

С около 10% е поевтинял и масово използваният гипсокартон. Основните причини били увеличеното предлагане и нарасналата конкуренция. През тази година бяха открити два завода за гипсокартон до ТЕЦ “Марица-изток”, обясни Тотев. При металите също имало понижение през миналата година и леко движение надолу през тази.

“Като цяло от началото на 2010 г. цените на повечето строителни материали останаха на миналогодишните нива, които бяха драстично понижени в сравнение с 2008-а. Очаквам да се запазят такива и до края на годината, без резки движения нагоре или надолу”, прогнозира Тотев. Според него някои от стоките се продават на себестойност и затова имало случаи на опити цените да се качат.

Възможно било само при някои стоки да има минимално поскъпване с не повече от 3-5%. По-голямо нямало да се приеме от пазара особено при свитото потребление. Строителството на къща е изгодно и по друга причина - цената на земята падна сериозно в кризата средно с около 50%. На някои места и за отделни терени поевтиняването беше и по-сериозно и надмина 100%, отчитат брокерите на имоти.

Така например за около 17 000-18 000 евро може да се купи парцел от близо 400 кв. м в столичния кв. Горна баня. Иначе по-масовите предложения са между 20 000 и 30 000 евро за подобни парцели. 23 000 евро искат за около 460 кв. м във Враждебна. В Чепинци и Суходол офертите тръгват от 20 000- 23 000 евро.

По-скъпи са терените в престижните кв. Бояна, Симеоново, Драгалевци въпреки спада. Но пък могат да се намерят изгодни предложение в софийските села. Цените в тях тръгват от 8000-9000 евро за парцели до 400 кв. м.

От началото на годината се е засилило търсенето на парцели за сметка на готови къщи около София, сочат наблюденията на брокерите.

Цената на работната ръка също поевтиня. В кризата много строежи бяха замразени, други въобще не стартираха. Това остави много строителни работници на улицата. Цели бригади останаха без работа. Така се съгласяват и на по-ниски заплати.

Според Тотев намалението на възнагражденията на строителите е около 30 до 50% в сравнение с преди кризата. Тогава се говореше, че има надници и по 80 лв. на ден в курортите, където строителството кипеше с пълна сила.

www.24chasa.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.