June
8

По време на бума на имоти къщите във Велико Търново и региона бяха хит за купувачи от чужбина. Днес това време е отминало, а пазарът разчита основно на български купувачи.
Чисто стойностно разликата в това да имаш къща за продан в Плевен и Велико Търново е средно около 180 евро на квадрат. По-скъпите имоти са в старопрестолния град, макар че и като население и като икономика той е по-назад от Плевен. Причината е в очакванията, купувачи в Търново да не са само българи, но и чужденци, сред които на първо място така актуалните в последно време руснаци. Затова и къщите предлагани в старата ни столица са предимно в старата част на града с изглед към Царевец.

Сред актуалните предложения се открояват тези за строени в началото на миналия век няколко къщи, почти изцяло на гредоред, но и с нужда от ремонт. Цените са между 220 и 300 евро на квадрат, като всички къщи имат и неголеми дворове. Когато къщата е реновирана, цената на квадрат скача до 630-750 евро, показват още офертите. Най-високите цени са за имоти в идеалния център на града – тук за квадратен метър офертите достигат до 830-900 евро. Актуални са 21 оферти за къщи във Велико Търново, което за мащабите на града е доста сериозно предлагане.

В Плевен нещата са различни. Предложенията за продажба на къщи се броят на пръстите на едната ръка, а цените са по-ниски. Максималната достигната стойност на квадратен метър в офертите е 700 евро – за къща в центъра на града. В селата около двата областни центъра има доста повече предложения за продажба на къщи, особено в региона на Велико Търново.Тук сумите за средна по големина къща от 80 квадратни метра, заедно с двор, варират от 5000 до 10 000 евро. В Плевенския регион се срещат  и по-ниски стойности – например къща на 40 км от областния център струва 3300 евро за 80 квадрата разгърната площ и близо 2 декара двор.

Купувачите на къщи в двата разглеждани региона на страната намаляха презпоследните 18 месеца,твърдят брокери от агенции тук.По-евтините оферти за селски къщи обикновено вървят по-успешно от тези за реновирани и големи като квадратура имоти. В градовете сделките са рядкост,освен ако купувач не е завърнал се от работа навън българин, който иска да се установи в родния си град. Чужденците са малко, дори и за имотите с атрактивни цени интересът от тях е нищожен.

Въпреки това обаче брокерите са на мнение, че макар и трудно, пазарът излиза от стагнацията. В последно време са се увеличили запитванията и коментариите около цените на офертите за продажба на къщи. Това е белег, че част от купувачите се връщат с намерение да купят сега, при сравнително изгодните цени,а и спасявайки се от спестяванията си в евро, тъй като европейската валута изпитва сериозни трудности и се обезценява спрямо останалите световни валути. Забележка: Използвани са данни от офертите в imoti.net,както и вдруги портали за имоти.

www.imoti.net

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.