June
9

Най-сетне - на западния софийски фронт нещо ново! Американската група “Ню сенчъри холдингс” взе разрешение за строеж за първата фаза на мегакомплекс. Той ще се намира на Околовръстното шосе след жк “Люлин” - където свършва бул. “Царица Йоана”.

Строителството ще се разпростре върху 300 дка земя, купени от “СМА индустриал” - дъщерно дружество на щатския холдинг. Столичната дирекция “Архитектура и градоустройство” одобри първия етап на комплекса, който ще включва строителен хипермаркет (15 000 кв. м РЗП), мол (107 хил. кв. м) и обслужващ паркинг (28 000 кв. м). Инвеститорът е платил близо 617 хил. лева такса за строеж. На по-късен етап се предвиждат офис сгради и жилищна част.

Стартът на строителството зависи от проекта за разширяване на западната дъга на Околовръстното шосе. Отсечката е връзка между автомагистрала “Люлин” и пътя за Калотина.

“Графикът ни зависи от агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Първо искаме да видим, че по Околовръстния път се работи. Не желаем да построим търговски обект, а отпред да копаят багери”, коментира Никола Зикатанов, управител на “СМА индустриал”.

За да се случат нещата по-бързо, компанията дори е финансирала част от техническия проект за реконструкция на Околовръстното шосе. “За офисите и жилищата ще мислим, след като видим изградени пътищата и възлите в района”, добави Зикатанов.

Главният архитект на София Петър Диков съобщи за “Труд”, че има шанс бързо да се намерят пари за отсечката. За 10-километровата западна дъга ще са нужни 70-80 млн. евро за отчуждаване и строителство.

“Проектите са готови и одобрени от експертния съвет на АПИ. Имаме готовност и за отчуждаване. Сега преговаряме за включване в програма “Транспорт” на западната дъга заедно със северната скоростна тангента и магистрала Калотина - София. Вчера заедно с г-н Божидар Йотов (шеф на АПИ, бел. авт.)докладвахме проектите пред управляващия комитет на програмата”, обясни Диков.

Смесеният комплекс край жк “Люлин” е втората мащабна инвестиция, която е на път да се отпуши заради Околовръстното шосе. Предстоящото разширяване на трасето между бул. “Симеоновско шосе” и “Младост 4” даде стимул за изграждане на първия магазин на “Икеа” в България, както и на огромен мол в съседство.

www.trud.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.