June
11

4 ромски банди в София в момента печелят поне по 100 бона месечно от имотни измами, сочат полицейските данни. Най-активна продължава да е групата на Андрей Иванов-Кьоравия, който само за последните 2 г. вече е препродал поне 9 чужди имота. Всеки от терените е реализиран с печалба от най-малко 1 млн. лв. чрез подмяна на нотариални актове в старата архива. В СДВР има данни за още поне 20 подменени собственици на имоти из София. Полицаи негодуват, че и в момента се късат и подменят документи от архива в мазето на СГС.

Преди половин година в прокуратурата се получил сигнал за поредния удар на Андро Кьоравия, при който бандата му успяла да открадне с подменен акт 1 декар в кв. Павлово. Теренът бил препродаден за 1,2 млн лева.

“Най-лошото в случая е, че по наши данни извършването на престъпления чрез подмяната на нотариални актове в старата архива продължават. В нашия район имаме едно образувано дознание, по което две сестри са си присвоили имот в Павлово и там дори вече е построена кооперация”, разкри шефът на Икономическа полиция в столичното Шесто РПУ Румен Клисурски.

Схемата се задейства, след като измамниците намират празен терен, който няма живи собственици или притежателите му живеят от години в чужбина и няма да се връщат у нас. Така хората на Кьоравия попаднали на имот на ул. “Голям Братан” в кв. Павлово. Веднага след това те открили и две сестри, на чието име можело да се прехвърли имотът. В рамките на седмици те направили различни проверки в кадастъра, в общината и други ведомства. След това бил напечатан фалшивият документ, в който било вписано, че родителите на сестрите са купили имота в средата на миналия век.

“Тези родители никога не са притежавали подобен имот, но измамниците са разбрали, че няма претендент, и са подправили документа”, категорични са разследващите. След това била скъсана страница от съответната година в старата архива и на нейно място бил поставен изцяло фалшивият документ за собственост.

Няколко седмици по-късно била включена най-изпитаната легенда в престъпната схема. Едната сестра излъгала, че уж подреждала вещи на починалите си родители и намерила ценния лист.

За да не набъркват в схемата другата сестра, пред нотариус била заведена трета столичанка, която излъгала, че е втората сестра. Така бил издаден констативен нотариален акт, необходим за препродажба. Веднага след това започнало търсене на купувачи и не след дълго въдицата лапнала строителна фирма. Предприемач платил 600 хил. евро за имот и построил там за 2 г. кооперация.

“Цялата измама нямаше да излезе наяве, ако другата сестра случайно не беше разбрала, че от нейно име е извършена продажба, и се оплакала в прокуратурата”, разказва за случая главен инспектор Клисурски.

Подобни измами се правят на името на починали, които не могат да носят отговорност, разказват полицаите. Всички замесени в схемата заявявали, че разчиствали къщата на родителите си и открили въпросния нотариален акт.

“Оттук нататък ниеможем да ги подведем под отговорност само за използване на документ с невярно съдържание и дори да ги осъдят, наказанието е до 3 г., тоест за повечето хора си заслужава рискът”, категорични са от МВР.

“Оттук нататък ниеможем да ги подведем под отговорност само за използване на документ с невярно съдържание и дори да ги осъдят, наказанието е до 3 г., тоест за повечето хора си заслужава рискът”, категорични са от МВР.

В бандата на Кьоравия имало 4-ма бушони, които са се съгласили да се превхърлят имоти на тяхно име - Бранко Павлович, сестрата от Павлово и още двама, които в момента се разследват за 6 прехвърлени чужди имота - пет в Драгалевци и един в Банкя.

Всичките откраднати парцели били с площ около 1 декар и цена поне 1 милион. Някои от имотите вече са препродадени и по тях се води разследване, други само са прехвърлени, но печалба все още не е реализирана, защото не са намерени клиенти.

“За нас е важно да бъде препродаден “откраднатият” имот, за да бъде довършено престъплението. Затова ги чакаме да сключат сделка, да го заложат в банка или по друг начин да се възползват от това чуждо имущество”, обясняват експертите от СДВР.

По време на поредното полицейско разследване тарторът на бандата Андро Кьоравия бил на свобода, негодуват криминалистите, които разследват неговите измами.

Ромът дори строял в момента хотел в полите на Витоша с печалбатата от “бизнеса си”. Срещу бандата му до момента са събрани доказателства за 9 сменени акта на имоти за милиони левове.

Станалата печално известна служителка на архива Даниела Малинова-Дани Пачката е участвала във всички измами на Кьоравия. За част от престъпленията е помогнал и адвокат Стефан Конакчиев, обясняват от софийското Шесто РПУ.

Друга по-сериозна група имотни измамници била от столичния кв. Модерно предградие. През последната година тя успяла да реализира няколко десетки фалшиви завещания и така препродала имотите, сред които поне 10 апартамента в различни квартали на столицата.

Румен Клисурски, Икономическа полиция: Фалшифицират сделки от 1950 до 1980 г.

- Г-н Клисурски, колко в крайна сметка се оказаха подменените нотариални актове в старата архива?

- Никой не иска да се ангажира с цифра. Назначиха ревизия след нашата проверка и тогава управлението на архива трябваше да предприеме мерки по обезопасяване.

Ние написахме справка до тогавашния вътрешен министър Михаил Миков и той се ангажира с вземане на мерки - да се сложат камери да се преснимат томовете.

Доколкото ние имаме информация, към момента работите там си продължават по стария начин. Продължават и в момента да се късат актове, подменят се и измамите и кражбите на имоти продължават.

- Искате да кажете, че повече от 1,5 г. нищо не е направено, за да се запазят документите за собственост?

- Да, точно така, нищо не е направено и продължават да се унищожават документи.

- Това не може да стане без знанието на служителите там?

- Така мислим и ние. Доколкото разбрахме, две от служителките са преместени на друга работа, но други промени няма.

- Бандата на Андро Кьоравия за кои години са фалшифицирали сделки?

- Записват се, че са уж купени между 1950 и 1980 г. Подборът на точната дата е в зависимост от това, кой том от старата архива може да им се извади и съответно на негово място да се сложи друг.

Повечето нотариуси, чиито актове се подправят, вече са починали и няма как чрез тях да се провери.

Измамите се правят до 1996 г., след това вече се въведоха електронният регистър, службата по вписвания и всичко се завежда електронно.

- Не се ли вижда в документите на архива, че нещо е откъснато и сменено с друго?

- На някои от тях се вижда, други са подменени, преди да се преподвържат книгите, и сега са преподвързани с ментетата.

- Служителките ли решават кога да ги преподвържат?

- Да, архиварките са казали, че са захабени, и така те са подменени вече с ментетата. Имаше една ревизия, която беше назначена от районната прокуратура и там са основните констатации. Всички други случаи излизат случайно.

- Доколкото разбирам, вероятно има десетки случаи на сменена собственост в най-атрактивните софийски райони, но ако няма кой да дойде да ви се оплаче, това няма как да се разбере?

- Да, няма как да се разбере.

- Как измамниците разбират, че някой имот няма жив собственик или друг, който да претендира за него?

- Отиват на адреса, оглеждат и разпитват съседи, като се правят на кандидат-купувачи. Питат комшиите има ли някой, който да посещава имота, знаят ли на кого е, познават ли собствениците, как може да бъдат намерени. Обикновено, като се убедят, че няма, правят проверки по кадастъра. Правят най-различни справки и като не излезе собственик, решават да го реализират.

- В старата архива може ли всеки да отиде?

- Да, всеки може. Когато отидеш в подземието на СГС, казваш, че се интересуваш от конкретен имот или конкретно лице, което искаш да провериш.

Това обикновено се прави, когато ще купуваш нещо и искаш да направиш насрещна проверка. Питаш конкретното лице продало ли е недвижимо имущество на друго. Служителите правят справка и казват в кой том се намира този нотариален акт, после целият том се изважда и се дава за четене на гражданина. Издават се и преписи. Има читални, където дават да се четат тези томове, които си поискал.

- Там има ли камери?

- Има камери в читалните, но няма камери вътре между рафтовете, където служителките обикалят.

Крадат жилища с данни от психодиспансера

Новата мода сред мургавите измамници е да крадат имоти на психично болни хора, които се лекуват в болници. Само в Шесто РПУ през последните месеци са разкрили две измами, в които на такива пациенти са били откраднати 2 апартамента на Руски паметник и в Павлово и част от къща и двор в Бояна.

“В единия случай се оказа, че човекът въобще не е бил в състояние да подписва някакви документи. Двамата потърпевши са диспансеризирани и смятаме, че от болницата изтича информация, че нямат наследници. Подават се данните на ромските групи, които са основният ни контингент по тази линия - завещания, купуване на наследства и др. подобни”, разказват столични полицаи.

И двата апартамента са били препродадени. В единия случай с договор за купуване на наследство, тоест всичко, което притежава потърпевшият, се прехвърля, но с фалшив подпис. Апартаментът от 60 кв. м на Руски паметник вече е препродаден за 60 хил. лева, а за къщата в Бояна все още се търсят купувачи. Те продават жилищата по-евтино, за да намерят по-бързо купувач.

Бушоните при тези измами пак са цигани от активния контингент на имотната мафия. Тази група е от “Модерно предградие”, но те си сменят постоянно адресните регистрации, за да ги локализираме по-трудно, обясняват криминалистите.

При измамата с жилище на Руски паметник данъчни служители са подали сигнал в МВР, след като им се сторило съмнително роми да плащат данъци на дъщерята на единия психично болен. Жилището в кв. Павлово пък било прехвърлено с фалшиво завещание, че потърпевшият е оставил имотите си пак на роми. Веднага щом починал, те препродали апартамента за повече от 40 хил. лева.

www.24chasa.bg

Искате да коментирате?

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.